NOTNI RAZGOVOR

Dino Šukalo: Period koji nam dolazi bit će devastirajući za muzičku scenu

Mi živimo od pocijepanih karata, a sumnjam da ćemo ove godine stati na binu

Dino Šukalo. Arhiva

Piše: Larisa Sarajlić-Ramović / Avaz.ba

11.5.2020

Dino Šukalo, jedan od najboljih gitarista i muzičara uopće u regionu, uradio je džez obradu naše himne.  To je, kako kaže, narudžba Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini. 

Poruka iz BiH

- Bilo je zaista izazovno raditi na jednom tako važnom komadu, a to što je naša himna među rijetkima u svijetu koje nemaju tekst, otvorilo je mogućnost pristupa melodiji kroz džez vokalizu. Melodija himne kao muzičkog oblika je vrlo jasna i jednostavna, što daje mogućnosti reharmonizacije, a bilo bi je nemoguće izvesti u troglasu da naša zemlja nema tako talentirane pjevačice kao što su Marija Šestić i Nikolina Vujić. Uživao sam radeći na ovome i zaista sam sretan i zadovoljan konačnim proizvodom - kaže Šukalo.

Iza njega su, kao i većine drugih ljudi, sedmice provedene u izolaciji zbog pandemije koronavirusa. Priznaje nam da mu je na početku bilo čudno i nejasno kako na jednom sve može stati. 

- Ali kako je vrijeme prolazilo, ovu pauzu od nastupa sam iskoristio da pronađem motiv i inspiraciju da krenem pisati, komponirati i aranžirati muziku za „Sarajevo Jazz Gerrillu“. Plan je da ove godine to i snimimo, uz podršku naših krovnih organizacija AMUS-a i AIS-a. Vrijeme je da i mi iz BiH pošaljemo u Hrvatsku, Srbiju, pa i dalje kako to mi čujemo modernu džez muziku. Osim Edvina Hadžića, Adisa Sirbubala i Amara Češljara, koji zajedno sa mnom čine okosnicu benda, planiram zvati i mnoge goste muzičare - otkriva nam Šukalo.


Odličan film

Osim toga, završio je muziku i za, kako ističe, odlični novi film Pjera Žalice „Koncentriši se, baba“ i sada trebaju ući u fazu postprodukcije i montaže zvuka. 

Mada je mnogo urađeno, Šukalo nije optimističan kada se govori o povratku muzičara na binu.

- Prve prognoze nimalo ne obećavaju, a ja sumnjam da ćemo ove godine stati na binu i svirati pred publikom. Period koji dolazi bit će devastirajući za našu muzičku scenu, jer mi, muzičari, direktno živimo od pocijepanih karata. Sve to, kao i kompletna kulturna scena vrlo malo interesira našu državu koja se trenutno isključivo bavi raspodjelom posuđenog novca - zaključuje Šukalo.

Dino Šukalo. Arhiva

Zdravlje i sloboda

- Mislim da smo svi naučili iz situacije s koronavirusom što su važne stvari u životu.  Na prvom mjestu zdravlje, a odmah u foto-finišu na drugom mjestu sloboda koje nije bilo manje još od prve polovine devedesetih godina prošlog stoljeća - poručuje Šukalo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.