ZVIJEZDE

Đorđe Balašević: Tattoo-majstor me pitao jesam li u klimaksu

Nisam tip koji se tetovira. Ali kad je Jelena doživjela tešku saobraćajnu nesreću, vodila se velika bitka za njen život

Đorđe Balašević. Arhiva

Avaz.ba/Index.hr

12.5.2020

Đorđe Balašević je u zrelim godinama, 1999. godine tetovirao miša Amosa na lijevoj ruci. Iako je bio na pragu pedesete, Balašević je tad napravio prvu tetovažu u svom životu i obrijao glavu, i to kako bi ispunio želju svoje kćeri Jelene, koja je tada bila na rubu života. Jelena Beba Balašević te je godine doživjela tešku saobraćajnu  nesreću zbog koje je mjesecima bila nepokretna. 

Nisam tip koji se tetovira. Ali kad je Jelena doživjela tešku saobraćajnu nesreću, vodila se velika bitka za njen život. Sve je bilo protiv nas i činilo se da ona više nikad neće stati na noge. Tada smo joj obećali da će svako od nas učiniti nešto što bi ona voljela, a što mi inače nikako ne bismo napravili. Mama je rekla da će letjeti preko oceana iako se boji letenja. Ja sam pristao obrijati se do glave i istetovirati. Naša kćerka je to poželjela i znali smo da će joj to pomoći -  izjavio je Balašević jednom prilikom. 


Beba Balašević. Facebook

Osim što se tetovirao, Balašević je kćerki napisao i kultnu pjesmu "Naopaka bajka".

   - Kad me je tattoo-majstor ugledao, pitao me je jesam li u klimaksu. Nikako mu nije bilo jasno odakle meni ideja da se tetoviram. Rekao sam mu da je riječ o opkladi, a potom mi je dao katalog da izaberem tetovažu. Tu su bili kukasti križevi, zmije, zmajevi. Zamolio sam ga da napravi sliku za mene. Prvi je u konkurenciji bio mali miš Amos. To je miš koji živi u šeširu Benjamina Franklina. Ben je šeprtlja, a miš je taj koji mu govori kako što da napravi. Zapravo, miš je izmislio bifokalne naočale i gromobran, a ne Ben! Tako taj miš ima veze s mojom porodičnom pričom. Taj miš ima u mojoj porodici posebnu važnost. Moja supruga Olivera je moj Amos. Svi su oni moji mali Amosi, koji mi šapnu neke riječi, a onda ja napravim od tih riječi pjesme i osmislim priče koje kasnije pričam na koncertima - zaključio je tom prilikom kantautor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.