IZ DUŠE

Asim Brkan: Nezaboravni su ramazani kod moje rahmetli nene u Stocu

Svojoj supruzi idem po somune

Brkan: Osjeća se sretno nakon dužeg vremena. Arhiva

Razgovarala: Lejla Karahmet - Pujagić / Avaz.ba

13.5.2020

Popularni pjevač narodne muzike Asim Brkan opet se osjeća sretno, a razlog je, kako nam kaže, prva kafa u bašti nakon dužeg vremena.

- Čovjek sam koji voli ljude, kafanu ne volim i frku po tome sam poznat. Meni je sve u životu šetnja, bilo to u Mostaru, Beogradu, Sarajevu ili Tuzli. Volim da prošetam, da popijem kaficu. Lijep je to osjećaj i baš mi je falilo. To je nešto skromno, a lijepo, nakon popuštanja ovih mjera – iskren je Brkan.



Asim Brkan: Volim da prošetam, da popijem kaficu. Arhiva

Za „Avaz“ je govorio i o mjesecu ramazanu, prisjetio se i događaja iz djetinjstva.

- Najviše se sjećam ramazana kod moje rahmetli nene u Stocu. Danas, kada razmišljam o tom periodu u zrelijim godinama, shvatim kako se nekako ramazanu prije veći značaj davao. Mi djeca, igrali smo se vani i morali smo pomagati oko stoke. A kada se sprema iftar, muha se nije smjela čuti. Niko nije smio smetati neni i tetki. Bio je to veliki ritual. Nena postavi veliku siniju, a mi djeca smo morali čekati da prvo postači jedu, a onda mi dolazimo na red. Gledali smo stidljivo hoće li nam ostati komad janjetine. Nije to kao danas, danas su djeca glavna – prisjetio se Brkan.

Njegova supruga Azra posti svaki ramazan, a on je to prije praktikovao, dok je bio boljeg zdravlja.

- Danas ja Azri odem po somune, dok ona priprema hranu. Živjeli smo u Tuzli, Mostaru, Sarajevu... U svakom gradu somuni su drugačiji. Običaji su nam malo drugačiji, ali svi se molimo na isti način - zaključio je Brkan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.