NEMA JOJ RAVNE

Kraljica Elizabeta "drži" čak šest Ginisovih rekorda

Najduže vlada nekom monarhijom, a uz to je i najbogatija kraljica svijeta

Kraljica Elizabeta: Niko joj nije ravan. Agencije

L. K. P. / Avaz.ba

14.5.2020

Kraljica Ujedinjenog Kraljevstva  Elizabeta II (Elizabeth) i dalje je na prijestolju na koje je zasjela davne 1952. godine. Još uvijek je vitalna i zdrava, a u posljednjih 68 godina njenog vladanja, Elizabeta je srušila čak šest svjetskih rekorda i njeno ime se nalazi u Ginisovoj knjizi rekorda.

Elizabeta je kraljica koja najduže vlada nekom monarhijom, a uz to je i najbogatija kraljica svijeta. Njeno bogatstvo nalazi se u draguljima, umjetničkim djelima i nekretninama.


Elizabeta je kraljica koja najduže vlada nekom monarhijom. Agencije

Srušila je rekord i u broju država u kojima je trenutno "glavna". Nema političku moć, ali je kraljica u 16 zemalja Komonvelta.

Četvrti rekord kojeg drži je ponovo u novcu, njeno lice bilo je na novčanicama 35 zemalja svijeta. Iza nje se nalaze kraljica Viktorija (Victori), koja je krasila novčanice 21 zemlje, a potom Džordž (George) V. koji se nalazio na 19 njih.

Osim što je upisana u knjigu rekorda kao najstarija britanska kraljica u povijesti, Elizabeta je i najstariji monarh na svijetu. To je postala nakon što je 2015. umro kralj Saudijske Arabije Abdulah (Abdullah) Bin Abdulaziz Al Saud.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.