PRIČE O ZVIJEZDAMA

Fantom: Istina o moja dva posljednja koncerta s Kemalom Montenom

Čim izađem iz karantina, obići ću grobove Montena, Davorina Popovića i Mirze Delibašića

Fikret Vukalić Fantom i Kemal Monteno. Arhiva

Piše: Larisa Sarajlić-Ramović/Avaz.ba

16.5.2020

Poznati muzički producent Fikret Vukalić Fantom, koji živi u Beču, 6. maja stigao je u Bosnu i Hercegovinu i trenutno se nalazi u 14-dnevnom karantinu u Sarajevu. Kaže nam da je od Austrije do BiH prešao četiri granice i da nikada nisu bile tako puste.

- Takvo nešto nikad nisam doživio. Nigdje žive duše... Nikad u životi nisam vidio da nikoga nema na granici, a vječiti sam putnik. U BiH sam ušao na prijelazu Izačić, gdje su službenici uradili sve veoma profesionalno te mi izdali papire za karantin. Neki su me i prepoznali, srdačno se sa mnom pozdravili i kazali su mi: ''Izvini, ne možemo te zagrliti" - govori Fantom za "Avaz".


Davorin Popović i Fikret Vukalić Fantom. Arhiv

Iza kulisa

Fantom sarađuje s velikim muzičkim zvijezdama, a veliku pažnju njegovih pratilaca na društvenim mrežama izazvala je objava fotografije s Kemalom Montenom, koji je umro 21. januara 2015. godine.

I danas Fantom veoma emotivno govori o Montenu te nam otkriva šta se dešavalo iza kulisa dva posljednja koncerta koje je za Montena Fantom organizirao u Beču. 

- Posljednja dva koncerta Montenu sam radio kao prijatelj, za njega. Na jednom je bila Kemina kćerka, a na drugom sin. Na drugi koncert je stigao i Rade Šerbedžija, koji se odrekao honorara za nastup. Bilo je to 27. septembra 2014. Bio je to koncert za pamćenje. Nažalost, za nekoliko mjeseci Kemo je umro - kaže nam Fantom.

U toku koncerta na binu je pozvao kćerku Radeta Šerbedžije.

- Ona prvo nije htjela, a kada je izašla na binu, Kemo je zaplakao od sreće - prisjeća se Fantom.


Rade Šerbedžija i Fikret Vukalić Fantom. Arhiv

Dušo moja

Govori nam kako su se svi zajedno tada divno družili u Beču.

- Nakon koncerta, svi smo otišli u jedan restoran, a onda je Šerbedžija uzeo gitaru. To se ne zaboravlja - govori nam producent. 

Otkriva nam da mu je najdraža Montenova pjesma "Dušo moja". 

- To je remek-djelo. A, naravno, svi mi koji volimo Sarajevo, ma gdje bili rođeni, jako volimo "Sarajevo, ljubavi moja" - ističe Fantom.

Kad god dođe u Sarajevo, ode na grobove Davorina Popovića, Mirze Delibašića i Kemala Montena.

- Odem, odnesem cvijeće, popričam s mojim drugovima... Teško je. A sada mi je još teže zato što zbog karantina nisam mogao otići. Ali, čim završi karantin, idem na groblje - govori Fantom.

Na koncu poručuje:

- Monteno, kao i Davorin Popović i Mirza Delibašić su među najvećim ličnostima koje je imala Bosna i Hercegovina, ali mislim da mi baš i ne znamo cijeniti naše veličine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.