IZ DUŠE

Nazif Gljiva za "Avaz": Sjećam se pune kuće za ramazan dok su mi roditelji bili živi

Sarajevo mi je uvijek posebno lijepo za ramazan i Bajram

Nazif Gljiva. Avaz

Piše: Lejla Karahmet-Pujagić/Avaz.ba

21.5.2020

Hitmejker Nazif Gljiva za vrijeme pandemije koronavirusa pridržavao se striktno mjera zabrane kretanja. Drago mu je da se situacija počela lagano vraćati u normalu. Priznao je da mu trenutna promjena vremena baš ne godi, ali trudi se da ostane pozitivan, pogotovo za vrijeme svetog mjeseca ramazana.  

- Što se tiče ovog ramazana, možda se i nije baš osjetio njegov duh, kao nekada. Nadam se da ova situacija nije poremetila vjernicima da se pridržavaju tradicije, da redovno klanjaju i poste. Jer ništa se ne može mjeriti s tim, to je veoma važan mjesec za vjernike – rekao je Gljiva za „Avaz“. 

Sarajevo mu je, kaže, uvijek posebno lijepo za ramazan i Bajram i ima poseban duh. 

- Sjećam se i kao dijete i kao momak, pogotovo 27. noći, kada smo išli pred Begovu džamiju na Baščaršiju. Svaki ramazan je drugačiji, ali nenadmašni su somuni s Baščaršije. Ljudi i danas znaju otići čak s Dobrinje do Čaršije po somune – kazao je.

Naziv Gljiva. Avaz

Svi vjerski praznici su, ističe, poučni i dobri i na njima čovjek uvijek nešto novo nauči.

- Lijepa sjećanja me vežu za ramazane, pogotovo kada su mi bili živi roditelji i stariji braća i sestre. Sjećam se uvijek pune kuće. Davno, dok smo stanovali na Vratniku, meni i mom bratu Avdi otac je kupio nova odijela. Prije se od Bajrama do Bajrama kupovalo. Ima tome i 65 godina. Tako nas je počastio i taj ramazan i Bajram mi je baš ostao u sjećanju. Nama, djeci, ramazan i Bajram bili su uvijek velika radost. Uvijek je neko dolazio, poklone smo dobivali i toga se djeca najradije sjećaju – iskren je Gljiva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.