PLAVA KRV

Princeza Dina osvojila je "Vogue" i promijenila ulogu žene u arapskom svijetu

Oduvijek sam željela biti urednica nekog modnog magazina, ali na Bliskom istoku takvo radno mjesto nije postojalo - izjavila je princeza

Princeza Dina: Diplomirala jezike i postala prevoditeljica. Agencije

L. K. P. / Avaz.ba

22.5.2020


Princeza Dina (Deena) Ali Al-Juhani Abdulaziz rođena je 26. decembra 1975. u Kaliforniji jer je njen otac Alija al-Juhani bivši saudijski ministar komunikacija radio kao ekonomski stručnjak i predavač na nekoliko američkih sveučilišta. Postala je princeza nakon što se udala za saudijskog Sultana bin Fahada bin Nasera (Nasser) bin Abdulaziza kad su joj bile samo 23 godine.

I Sultan se školovao u Americi. Studirao je u San Diegu i San Francisku, a suprugu je slučajno upoznao u Londonu. Shvatili su da oboje njeguju ljubav prema umjetnosti i kreativnosti. Naime, Dina je u jednom intervjuu rekla da se tačno sjeća trenutka kada je odlučila da će život posvetiti modi.


Princeza Dina Ali Al-Juhani Abdulaziz rođena je 26. decembra 1975. u Kaliforniji. Agencije

- Pomoglo je to što me odgajala majka koja se uvijek voljela lijepo odijevati. Smatram je svojom prvom muzom. I zato mi je, kada sam imala šest godina, u ruke došao britanski modni magazin "Tatler". Bilo je to – "O moj bože! Pa zar to postoji? Želim znati sve o tome." Počela sam proučavati. Proučavala sam svaki časopis od naslovnica do naslovnica, bila sam željna svega što je povezano s modom. Kad sam postala starija počela sam gutati "Seventeen", pa "Vogue", "Harper's Bazaar" -  rekla je.


U to vrijeme još nije bila sigurna čime će se baviti u životu.


- Diplomirala sam jezike i postala prevoditeljica. Mislila sam najprije da ću postati advokatica. Onda sam mislila da bi bilo super da završim arheologiju jer me fasciniralo kopanje po nalazištima i pronalaženje artefakata i otkrivanje života starih naroda. Ipak iščitala sam hrpe knjiga o povijesti mode i modnim kućama. Bila sam zapravo ovisna o trendovima, a da toga nisam bila svjesna. Da je u to vrijeme postojao Instagram i YouTube, vjerojatno bi bila influencerica - rekla je smijući se Dina.


Magazin "Vogue" otkrio je 2013. godine. Agencije


Magazin "Vogue" otkrio je 2013. godine. Hodala je sa suprugom i troje djece ulicom, kada su joj prišli i upitali je bi li se htjela fotografirati za magazin "Vogue"? U to vrijeme još je nosila konjski rep, ali se odmah vidjelo da je odjevena po zadnjoj pariškoj modi. Nosila je Miu Miu cipele, Pradinu majicu, i uskladila s tim hlače. Iako bi druge žene odmah pristale, Dina ih je odbila:


- Slika u časopisu? Nikada! Ali moj suprug, saudijski princ Sultan bin Fahad bin Naser bin Abdulaziz, me ohrabrio - rekla je i tako se saznalo da živi na relaciji Njujork Rijad i da povremeno, kao i njena djeca, obožava jesti hot dog. I s vremenom postala je glavna urednica "Vogue Arabia".


- Oduvijek sam željela biti urednica nekog modnog magazina, ali na Bliskom istoku takvo radno mjesto nije postojalo. Nije mi bilo realno ni pomišljati da se preselim puno radno vrijeme u Sjedinjene Države da postanem stilistica, ali uvijek me to jako zanimalo. To je bio moj san - rekla je.


Nije se dugo zadržala na tom radnom mjestu jer se Dina nakon dva objavljena broja ubrzo sukobila sa središnjicom u Njujorku, a kad je "Vogue" u pitanju, osnovno je pravilo ne zamjeriti se šefici iz pakla – vječnoj i još uvijek nezamjenjivoj Ani Vintur (Anne Wintour).



Oduvijek htjela imati svoju prodavaonicu s odjećom. Agencije

No, Dina nije previše patila.

- Zapravo sam oduvijek htjela imati svoju prodavaonicu s odjećom u kojoj će se prodavati ekskluzivna odjeća koju ću sama odabrati, rekla je Dina jednom novinarima i to je i učinila. Nakon što je učestvovala na nekoliko međunarodnih modnih revija, odlučila otvoriti trgovinu "D'NA" u Rijadu, u kojoj mogu kupovati samo članovi D'NA kluba ili na lični Dinin poziv.

No, znajući da u Saudijskoj Arabiji sve donedavno žene nisu smjele ni voziti automobil a kamoli hodati u odjeći skrojenoj po posljednjoj modi, Dinu su mnogo puta pitali zašto se uopće žene u toj državi vole lijepo odijevati i kupovati skupocjenu odjeću luksuznih marki, kad na ulici moraju nositi abu - tamnu tuniku do gležnjeva i lice prekrivati nikabom?

Godine 2013. otvorila je podružnicu svoje trgovine i u Kataru, a onda je pokrenula i web stranicu za e-trgovinu DNACHIC.com.

Za sebe kaže da je feministkinja ali da voli kad su muškarci džentlmeni.

Njen suprug je kipar i poznat je u Saudijskoj Arabiji po brojnim izložbama u uglednoj Athr Gallery u Jedi. Prije nekoliko godina otvorio je novinarima svoju kuću u Rijadu i pokazao da u njoj ne njeguje tipični prinčevski ukus arapskog svijeta i da ne želi kuću optočiti u zlato.


Često u životu nailazila na predrasude zbog toga što je Arapkinja. Agencije

Dina pak kaže kako je često u životu nailazila na predrasude zbog toga što je Arapkinja, a naročito jer nosi titulu princeze.

- Bilo je jako važno da to razbijem. Zato sam i htjela biti urednica "Voguea" da razbijem predrasude o tome kako žive i što zanima Arapkinje jer i nehotično zapadni mediji imaju već stvorenu gotovu sliku o tome kako žive žene u muslimanskim zemljama. A ta predodžba je uglavnom pogrešna.

-Zaista mi je bilo važno da pokušam spojiti zapad i istok. Sjećam se prvog razgovora za New York Magazine iz 2003. Čudili su se: 'Ti si stvarno Arapkinja?' Ne znam što su očekivali – da ću imati dvije glave? Mislim da su ljudi zaista bili zatečeni. Jednostavno nisu znali. Ne krivim ih. Nisu imali gdje saznati nešto više o nama. Zato sam mislila da "Vogue Arabia" ne bi trebao biti drugačiji od "Voguea" koji se prodaje u Americi i Europi jer – iskreno – žene u Saudijskoj Arabiji rado čitaju izvorne primjerke - rekla je Dina nakon što više nije bila urednica "Voguea". Na pitanje čita li i dalje modne časopise, odgovorila je:


- Baš i ne. Na Instagramu pronađem sve što me zanima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.