ESTRADA

Prvi balkanski pjevač koji se skinuo go: Ženio se deset puta, imao jedanaestero djece

Pažnju je privlačio i "bitlsovskim" imidžom

Hašim Kučuk Hoki rođen je 1946. godine u Fojnici. Arhiv

Avaz.ba

31.5.2020

Kakvu je životnu priču imao Hašim Kučuk Hoki. Prvi se skinuo i izazvao skandal, imao je deset brakova, hapšen je u Americi zbog bigamije, pratili su ga skandali, a Tita je volio više od svega. 

Hašim Kučuk Hoki rođen je 1946. godine u Fojnici, u veoma siromašnoj porodici. U detinjstvu je bio čobanin, a sa petnaest godina prvi put se oženio pastiricom u koju se zaljubio. Godine 1967. otišao je u vojsku, gde je naučio da čita i piše. U rodnom gradu je zbog čistog i snažnog glasa punih četrnaest godina bio mujezin. 


Slika se go za poster

Pažnju je privlačio i "bitlsovskim" imidžom, dugačkom kosom i tamnim naočarima, imidžom je više podsjećao na "rokera", a ne da dolazi iz folk miljea.  

Godine 1972. našao se u centru nesvakidašnjeg skandala - go do pojasa slikao se za poster tada tiražnog lista “Sanja”, što je šokiralo konzervativnu javnost. Treba imati na umu da su u to vrijeme pjevači na festivalima, i zabavnim i narodnim, nastupali u odijelima, nerijetko s leptir-mašnom.  


U životu je imao tri velike ljubavi - žene (iza sebe ima 10 brakova), djecu (ima 11 djece, šest sinova i pet kćerki) i Josipa Broza Tita (dva sina mu se zovu Alija-Tito i Dario-Tito).

Početkom osamdesetih povukao se sa muzičke estrade, a zatim je otišao da živi u Ameriku. Tamo je, međutim, 1991, bio osuđen na zatvorsku kaznu jer je u isto vreme bio u zakonskoj vezi sa dvije žene, a uz to izgubio je svu svoju imovinu koju je stekao u Americi. Iako osuđen nije služio zatvorsku kaznu jer je bio deportovan u Jugoslaviju. Nakon toga mu je neko vrijeme bio zabranjem dolazak u SAD.

Po povratku iz Amerike živio je u iznajmljenom stanu u Novom Sadu sa suprugom Miljanom, sinom Darijom Titom i kćerkom Unom. 

Namjeravao je da se vrati na estradu, ali je poginuo 26. novembra 2002. godine u saobraćajnoj nesreći na auto-putu Beograd-Subotica, kod Kovilja. Sahranjen je na lokalnom groblju u banatskom selu Sakule, gdje je u iznajmljenom stanu živio sa svojom desetom suprugom i njihovo dvoje od jedanaestoro djece. 


Govorio da nije bio zavodnik

Bio je poznat kao čovjek koji nikada nije krio svoju strast prema ženama. Govorio je da nije bio zavodnik, već da je jednostavno volio i poštovao žene. 

- Bio sam prema njima pravi džentlmen, a može se reći da su i one mene vollele. Dopadao im se moj imidž, kavaljerstvo, ali i lijepe pjesme. Drago mi je što danas mogu da kažem da nikad nijednu ženu nisam povrijedio. Bio sam prema svima dobronamjeran.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.