SLAVA SA SVRHOM

Zvijezde na ulicama: Hapšenja glumaca, napadi policije, ljepotice protiv rasizma

Emili Ratajkovski, Arijana Grande, Pariz Džekson, Džon Kjuzak među demonstrantima

Arijana Grande. Društvene mreže

Piše: Lejla Karahmet-Pujagić/Avaz.ba

3.6.2020

Nemiri i demonstracije koje bukte širom Amerike nakon ubistava Afroamerikanca Džordža Flojda (George Floyd) malo koga su ostavili pasivnim. Tako je i svijet poznatih veoma aktivan, što na društvenim mrežama, što na ulicama američkih gradova.


Pariz Džekson. Agencije

Duh je pušten


Glumica Mira Furlan, koja od devedestih godina živi u Americu, u intervjuu za jednu TV kuću u Srbiji ustvrdila je da sve to što se događa u Americi podsjeća na raspad Jugoslavije.

- Mi smo veterani raspada. Mi znamo kako sve to izgleda, zato je meni sve to što se događa u Americi i prije virusa - deja vu. Duh je pušten iz boce kao i kod nas - rekla je Furlan između ostalog.

I glumac Goran Višnjić, koji već 20 godina živi i radi u Americi, oglasio se na svom Instagram profilu.

- Ono što se dogodilo Džordžu Flojdu je neoprostivo i tragično... Ubio ga je policajac, a njegove kolege nisu učinile ništa da ga spriječe. Ljut sam, tužan i ne mogu šutjeti – poručio je, između ostalog, Višnjić i dodao da svi moraju ustati kao zajednica i prekinuti šutnju.

Brojne holivudske zvijezde listom su svoje profilne fotografije zamijenili crnim pozadinama, a nije malo onih koji aktivno učestvuju u protestima. Slavnog glumca Džona Kjuzaka (John Cusack) napala je policija tokom protesta u Čikagu.

- Policajcima se nije svidjelo što snimam zapaljeni automobil pa su mi prišli s palicama te počeli udarati moj bicikl - napisao je uz video koji je objavio na svojim društvenim mrežama.


Prokletstvo, čovječe


Kćerka Majkla Džeksona (Michael Jackson) Pariz (Paris) izašla je na ulice zapadnog Holivuda. Glumica i akivistkinja držala je parolu na kojoj se pisalo: “Prokletstvo, čovječe. Moć ljudima. Mir, ljubav, pravda”. Na drugoj strani natpisa bio je i znak mira.

Na ulice Njujorka izašla je slavna manekenka Emili Ratajkovski (Ratajkowski), dok se protiv rasizma na ulicama Los Anđelesa bori muzička zvijezda Arijana Grande (Ariana). Oskarovac Džejmi Foks (Jamie Fox) protestirao je u Mineapolisu.

Emili Ratajkovski. Agencije

Zajednička molitva

Jedna od najangažiranijih zvijezda Džejn Fonda (Jane) poručila je da joj se srce slama zbog onoga što se događa. Snažno je digla glas protiv rasizma tražeći pravdu za sve ljude. 

Oskarovka Viola Dejvis (Davis), podsjećajući na stoljeća ropstva, poručuje uz video:

- Ozdravljenje nam je svima potrebno. Bijela zajednica kleči pred crnom zajednicom da traži oprost nakon godina rasizma. Svi su se na kraju pridružili molitvi. Vrlo emocionalan trenutak

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.