AMERIKA

Pjesma traje 8 minuta, toliko je umirao Flojd, dok je policajac držao koljeno na njegovom vratu

Iskonski grijeh ropstva ostaje neriješeno pitanje američkog društva, rekao je slavni muzičar

Brus Springstin. Agencije

Avaz.ba

4.6.2020

Američki muzičar Brus Springstin (Bruce Springsteen,70) je iskoristio priliku u radijskoj emisiji "Sirius XM", u kojoj je bio gostujući DJ, kako bi oštro kritizirao odgovor Bijele kuće na policijsko nasilje i pandemiju koronavirusa. Rok zvijezda poručila je da se SAD nalazi "u plamenu i haosu" nakon, kako je rekao, "mlakog i bezosjećajnog odgovora" na umrle od covida-19 i rasnu nepravdu, objavio je "Variety".

Springstin, čiji su poznati hitovi "Born To Run" i "Dancing In The Dark", započeo je emisiju u srijedu sa svojom protestnom pjesmom "American Skin (41 Shots)." Pjesma govori o ubistvu nenaoružanog Afroamerikanca Amadou Dialoa (Diallo), kojega su usmrtila četiri bijela policajca s 41 metkom.

Springstin je u srijedu tu pjesmu posvetio Georgeu Floydu, nenaoružanom crncu koji je umro prošle sedmice prilikom nasilnog policijskog privođenja, a čija je smrt bila okidač za proteste.

- Ova pjesma traje skoro osam minuta. Toliko je umirao Džordž Floj, dok je policajac držao koljeno na njegovu vratu - kazao je Springstin.


Brus Springstin. Agencije

Pustio i protestne pjesme drugih autora, poput "Strange Fruit" Bili Holidej (Billie Holiday),"This Is America" Čajldiša Gambina (Childish), "Burnin and Lootin'" Boba Marlija (Marley). Također je pročitao dijelove govora aktivista za prava Afroamerikanaca Martina Lutera Kinga (Luther), napisanog u zatvoru u Alabami nakon protesta1963.

- Iskonski grijeh ropstva ostaje neriješeno pitanje američkog društva. Taj teret postaje teži sa svakom novom generacijom. Od ove nasilne, kaotičns sedmice na američkim ulicama nema kraja na vidiku - dodao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.