PRIČE O LEGENDAMA

Šaban Bajramović: Zbog ljubavi pobjegao iz JNA, pa robijao na Golom otolu

Magazin „Time“ ga je proglasio za jednog od 10 najvećih bluz pjevača na svetu

Šaban Bajramović. Arhiva

Piše: L. Sarajlić-Ramović/Avaz.ba

8.6.2020

Danas se navrašava 12 godina  od smrti legendarnog Šabana Bajramovića. Umro je u 72.godini od posljedica srčanog, kako mnogi kažu, najčuveniji Nišlija novije historije.

Bio je čovjek koji je pjevao dušom. Pomogla mu je u tome široka ciganska duša i socijalna bijeda u kojoj je odrastao. Čovjek koji je zbog ljubavi pobjegao iz JNA, pa je zbog "dezerterstva" robijao tri godine na Golom otoku. Zalud...ljubav je pobijedila.

Pjevanjem se počeo baviti za vrijeme  izdržavanja zatvorske kazne, kada jeu osnovao džez orkestar. Nakon izlaska iz zatvora za snimanje svoje muzike u Srbiji nije uspio da nađe izdavačku kuću i zbog toga svoja djela izdaje u Sloveniji.

Kralj romske muzike napisao je i kompononirao više od 700 pjesama, objavio 12 albuma i oko 50 singlova.




Šaban Bajramović. Arhiva

Sa svojim orkestrom "Crna mamba" obišao je svijet i na najljepši način promovisao romsku kulturu kroz muziku. Zarađeni novac trošio je na život, i svesrdno je pomagao onima kojima je to bilo potrebno.

 Njegova izvedba pesme „Đelem, Đelem“ je izabrana za himnu svih Roma svijeta.

Magazin „Time“ ga je proglasio za jednog od 10 najvećih bluz pjevača na svijetu. Volio je da čita. Tvrdio je da je pročitao oko 20.000 knjiga. Bio je oženjen Milicom, sa kojom je živio u Nišu i imao je četiri ćerke. Sedmicu dana pred smrt, Bajramović se požalio na slabo zdravlje i težak život.

On je pjevao na uho Indiri Gandi, Džavaharlalu Nehruu, snimio je mnoge filmove, održao na hiljade koncerata sa kojih su ljudi otišli sretni, ispunjeni, iscrpljeni od plača a opet sretni...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.