ODLUKE

"Prohujalo s vihorom" iz 1939. se vraća na HBO, ali s novim uvodom

Film će dobiti uvod u kojem će ugledni afroamerički profesor objasniti historijski kontekst klasika

Scena iz filma "Prohujalo s vihorom". Agencije

L. S. R. /Avaz.ba

11.6.2020

Filmski klasik "Prohujalo s vihorom"privremeno je uklonjen sa HBO Max streaming servisa u SAD-u zbog rasizma, no izgleda da će ponovno biti dostupan gledaocima, i to za manje od sedam dana, javlja "Washington Post".   

Ipak, film će dobiti uvod u kojem će ugledni afroamerički profesor objasniti historijski kontekst klasika. Do ove ideje je došlo nakon što ukidanje filma sa servisa nije dobro "sjelo" brojnim konzervativcima, ali i ostalim gledaocima koji su se pobunili.  

Nova verzija filma bit će snimljena i uređena u idućih nekoliko dana, kako bi se mogao što prije vratiti na male ekrane. Ne zna se identitet profesora koji će pojasniti kontekst klasika, no riječ je o stručnjaku koji će raspravljati o tačnosti filma, kao i njegovim problemima.

"Prohujalo s vihorom" iz 1939. godine HBO-a je uklonjen uklonili nakon pritužbi za rasističke stereotipe.



Scena iz filma "Prohujalo s vihorom". Agencije

Inicijativu za uklanjanjem filma je svojim člankom u "Los Angeles Timesu" pokrenuo Džon Ridli (John Ridley), scenarist filma "12 godina ropstva", koji je zaključio kako "Prohujalo s vihorom" perpetuira rasne stereotipe.

- Film je produkt svog vremena i prikazuje etničke i rasne predrasude koje su, nažalost, u to vrijeme bile dio svakodnevice američkog društva. Takvi rasistički prikazi bili su pogrešni tada, kao što su pogrešni i sada, a mi smo smatrali da bi bilo neodgovorno ostaviti taj film u našoj bazi - pojasnio je glasnogovornik medijske platforme.  

Inače, sve se dogodilo dok širom Amerike i dalje traju protesti zbog policijske brutalnosti i ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda (Georgea Floyda).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.