COVID - 19 Legendarni kantautor na sebi svojstven način komentirao pandemiju

Đorđe Balašević: Korona me podsjetila na 90-e kad sam morao u samoizolaciju zbog idiota

Program na koji sam se u vrijeme karantene navukao, emitira se u tri varijante, gdje se logo razlikuje samo neznatno, po inicijalima „SR“, „HR“ i „BiH“

Avaz.ba

Balašević u sebi svojstvenom stilu komentirao koronavirus

Foto: Arhiv


- Osobno, baš i nemam neko mišljenje o tom virusu, po meni je to samo još jedna prosječna gripa s natprosječnim marketingom, ali što ja znam o tome? Ne bi valjda čitav planet u istom taktu zaplesao na tom balu pod maskama da to zaista nije nešto katastrofalno? Zato sam i sam savjesno poštovao sve propisane mjere koje je negdje preporučila Struka, a negdje naredila Nestruka, ovisno o tome u kojem dijelu regije te je zapalo da se rodiš. Da se razumijemo, uz dužno poštovanje prema svim mogućim paraiscjeliteljima, prema čudotvorcima koji liječe sinuse putem WiFi-ja, i babuskarama koje čupkanjem obrva otklanjaju hemoroide, ja i dalje poganski vjerujem u savremenu medicinu. Za mene je Struka oduvijek bila neprikosnovena, iz nekih osobnih razloga dobri duhovi koji su lebdjeli odjelom intenzivne njege u novosadskoj bolnici postali su moji heroji davno prije nego što ih je Nestruka silom prilika uopće i otkrila - prenio je "Večernji list" riječi velikog kantautora Đorđa Balaševića.

  • Balašević: Drevna pandemija koju nisu izazvali slijepi miševi nego zaslijepljeni sapiensi ne popušta

    Balašević: Drevna pandemija koju nisu izazvali slijepi miševi nego zaslijepljeni sapiensi ne popušta

    Foto: Arhiv


On se na sebi svojstven način osvrnuo na pandemiju koronavirusa.

- ... Na spomenutom televizoru, u podgrupi „informativni“, program na koji sam se u vrijeme karantene navukao, emitira se u tri varijante, gdje se logo razlikuje samo neznatno, po inicijalima „SR“, „HR“ i „BiH“. Naizmjenično sam prebacivao kanale, ne iz jugonostalgičarskih razloga, nego naprosto u želji da nekako eskiviram reklame, i što je veoma zanimljivo, iako se na sva tri programa pričalo o skorim izborima, od slučaja do slučaja potpuno se mijenjao predznak s kojim pratiš ta zbivanja. Ako bih se zatekao na nekom od „druga dva“ kanala, onda bih sa smiješkom pomislio: „Bože, kakvi su ovo kreteni“, a ako bi se zatekao na „svom“, s očajem bih pomislio: „Bože, kakvi smo mi kreteni“. Drevna pandemija koju nisu izazvali slijepi miševi nego zaslijepljeni sapiensi ne popušta, broj izliječenih je zanemariv, broj novooboljelih primjetan, virus vlasti ne bira puno koga će zaraziti. I u skupštinama i u Saboru već je bilo puno umjetnika, i s navodnicima i bez njih, bilo je tu i književnika i članova filharmonije, bilo je i karakternih glumaca i komičara, izrabljenih baletana i rashodovanih pjevača i kao da se godinama čekalo još samo na vrsnog imitatora. No ne bih dalje o tome, bojim se da počinjem zvučati kao pesimist, a u stvari sam sve veći i veći optimist kad je riječ o mojoj prognozi da će svijet uskoro propasti... No bolje da se vratim koroni, dok njoj ne padne na pamet da se vrati meni... - kazao je, između ostalog, Balašević.

  • Balašević: Za mene "žurka" odavno traje

    Balašević: Za mene "žurka" odavno traje

    Foto: Arhiv


Dodao je kako je i on pripada rizičnoj kategoriji zbog čega je vrijeme provodio kući.

- Bila jednom jedna planeta Lokalna Nestruka je, dakle, donijela i uredbu po kojoj se “matorcima” potpuno zabranjuje izlaz na ulicu, pa je i mene JMBG podlo prokazao vlastima. Uvršten sam u „rizične“, što i nije bila velika promjena, kao što ni policijski sat i karantena nisu bili ništa novo. Mislim da mi je sve to ustvari prije došlo kao rekreacija, jer još početkom devedesetih događalo se da zbog vojne policije i po dva mjeseca ne smijem iz kuće, a također se već desetljećima mjeri i vrijeme otkako sam se samoizolirao od idiota. Sve u svemu, svaka čast koroni, ali malo su me “štelali” na koronarnom četiri mjeseca prije nego što je pandemija proglašena, što znači da je za mene “žurka” počela još tada. Ne samo da za nezaboravni predbožićni koncert u Osijeku nisam imao liječnički blagoslov, nego mi je umjesto toga postavljeno trik-pitanje planiram li možda i umrijeti na sceni? - kazao je legendarni Balaš.

Više o temi Koronavirus

PANDEMIJA
Pijaca ponovo žarište korone u Kini
NA VRH

Podijeli članak na