ISPOVIJEST

Novica Zdravković: I ja se, kao što je i moj Toma, borim s rakom

Krajem mjeseca morat ću na još jednu operaciju. Bjelogrlić želi da prikaže vrijeme koje više ne postoji. U filmu će svoje mjesto dobiti i poznate sarajevske ličnosti Kemal Monteno, Davorin Popović i Mirza Delibašić

Novica Zdravković: Toma je bio izuzetan lik. Agencije

Razgovarala: Lejla Karahmet - Pujagić / Avaz.ba

13.6.2020

Vijest da će se snimati film i serija o legendarnom Tomi Zdravkoviću veoma je obradovala javnost. Odmah su počela  nagađanja o tome ko će ga glumiti, ko će se još od poznatih likova pojaviti u ostvarenju koje sprema Dragan Bjelogrlić.

Povodom toga, za „Avaz“ je govorio  Novica Zdravković, Tomin brat. Otkrio nam je s kakvim se emocijama on nosi zbog ostvarenja koje uskoro počinje sa snimanjem, kakve je Bjeli otkrio detalje i kako se osjeća, s obzirom na to  da se bori s opakom bolešću.


Sedam epizoda

- Trenutno sam u Leskovcu kod jednog doktora. Ostat ću ovdje nekoliko dana. Sada se dobro osjećam. Krajem mjeseca morat ću na još jednu operaciju. I ja se, kao  i moj pokojni brat Toma, borim s rakom mokraćnog mjehura, evo već 18 godina. To je genetika. To je život, šta da radim. I on je 18 godina bolovao. Sve je to život u Božija volja – rekao je Novica Zdravković.

Snimanje bi trebalo krenuti u julu.

- Film će malo kasnije krenuti sa snimanjem, koliko sam upućen. To mi je rekao jedan scenograf. Prvo će se raditi serija od sedam epizoda. Nakon toga, ide film. Planirano je da bude premijerno za 30. godišnjicu Tomine smrti – 30. septembra 2021. Kontaktirao me glumac koji će mene glumiti, davao sam mu neke upute. Još se ne zna ko će glumiti mog brata, a to će, najvjerovatnije, otkriti kada krene snimanje – kaže Zdravković.



Toma Zdravković: Umro 30. septembra 1991.. Agencije

Siguran je da će film i serija biti vrhunski.


- Trideset godina je prošlo. Toma je bio izuzetan lik. Veliki umjetnik i ostavio nam je bezvremenske pjesme. Rijetko se rađaju takvi ljudi. I to vrijeme je bilo posebno. Dobro je to što Dragan Bjelogrlić radi, što želi da prikaže vrijeme koje više ne postoji, te ljude i taj način života i umjetnost. Toga više nema - iskren je Novica.



Sarajevske face

U filmu će svoje mjesto dobiti i poznate sarajevske ličnosti Kemal Monteno, Davorin Popović i Mirza Delibašić.

- Uputio sam Bjelogrlića da kontaktira i menadžera Sadika Pašića, poznatog Paju, koji je radio s Tomom. Bilo je tu dosta anegdota, jer zapravo velike ljude čine angdote. Sve što je autentično, a tiče se Tome, ja sam otkrio ekipi koja sprema seriju i film, od njegovog dolaska u Leskovac, dešavanja što se tiče muzike, pa do smrti - izjavio je Zdravković.


To ga čini legendom

- Kako će na kraju sve izgledati, ostaje da se vidi. Uglavnom, Bjelogrlić ima materijala za dva-tri filma. Ljudi ga zovu sa svih strana i pričaju da su ga poznavali. Sada, baš i nije to tako, da su ga svi poznavali.

Ali, to ga i čini legendom - rekao je Novica Zdravković.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.