VIŠE OD IGRE

Tarik Filipović: Čelik se neće ugasiti, mi ćemo to zaustaviti kako-tako

Čelik uvijek ima moju podršku, pa makar da krenemo iz neke pete lige

Tarik Filipović. Arhiva

Piše: Larisa Sarajlić-Ramović/Avaz.ba

17.6.2020

U  Hrvatskoj je konačno počelo emitiranje bh. serije „Konak kod Hilmije“, u kojoj je Tarik Filipović (48) sjajno odigrao ulogu njemačkog oficira grada Sarajeva Štumbafirera Šilinga.

Serija, koju potpisuje dvojac Feđa Isović i Elmir Jukić, još se prije dvije godine emitirala u našoj zemlji i naišla je na odlične reakcije.

Filipović je za „Avaz“ govorio o seriji, ali i 75. rođendanu Čelika, novim projektima, odmoru...


Moj stav

U kakvom je raspoloženju „Hilmija“ dočekan u Hrvatskoj i kakva su Vaša očekivanja kako će serija rezonirati s publikom u toj zemlji?

- Hrvatska je malo po tom pitanju stisnutija, pogotovo kada se tiče tih nekih historijskih stvari, uvijek je malo veće opterećenje nego u ostatku regije. Zato se možda serija emitira tek sad, premda sam priželjkivao da bude mnogo prije. Bilo bi mi žao da hrvatska publika nikad ne vidi seriju, ali nikad nije kasno. Po reakcijama nekih mojih dragih ljudi, jako su ugodno iznenađeni i puno je bolje nego što su očekivali, a očekivali su, po mojim riječima, puno. Toj temi nekih aveti prošlosti treba pristupiti na relaksiran način da bismo lakše krenuli svi skupa dalje. To je neki moj stav, ljudski i glumački. 

Čelik slavi 75. rođendan, a nikad nije bio u težoj situaciji... 

- Kad sam čuo da ide neka revizija od Kulina bana, rekao sam: „Pa daj, molim te, nađi koji je to Zeničanin koji je ušao tamo i pronevjerio novce radio za svoj interes?“ Znam da nekom nije ni motiv biti u klubu, ako ne može raditi takve stvari, onda neka se takvi ljudi maknu od kluba. 

Šta je rješenje? 

- Ima jako finih ljudi, mladih, koji bi to radili zdušno. Ja sam Čeliku uvijek podrška, pa makar da krenemo iz neke pete lige, a o nekom gašenju ne smijem ni pomišljati. Ako je to nečija ideja, mi ćemo je zaustaviti kako-tako. Ako treba otići u amatere, ali klub se ugasiti neće i ne smije. Konkretno znam šta se događalo, čaršija priča o tome, ali kao i puno stvari - pojeo vuk magarca, kako to kod nas bude. Jedna afera zamijeni drugu, idemo dalje. I niko nikada ne odgovara.


Bez interesa

Tarik Filipović u seriji "Konak kod Hilmije". Arhiva

Vi mislite da Čelik treba vratiti u ruke Zenici i Zeničanima? 

- Da, ili privatizirati na način da to stvarno bude čovjek koji zna ovaj grad ili neko ko će uložiti finansije, pa da prepusti vođenje nekim ljudima bez interesa, bez lobija. Taj klub ima sve - ljubav, infrastrukturu i ne vidim razlog da se konačno ne okrene neka stranica. Ako treba ispočetka - krenut ćemo.

Izgubljeno vrijeme

Da se nije desila pandemija koronavirusa, da je normalna godina, sad bih Vas pitala o ljetnom odmoru…

- Ne mogu nadoknađivati izgubljeno vrijeme, jer nema projekata preko ljeta. Paralelno pripremam tri predstave. Radim monodramu „Doktor za one stvari“, radim moj tekst o bivšim hrvatskim predsjednicima, samo što smo naziv „Pretposljednja večera“ promijenili u „Predsjednici&ca“, pošto je bila jedna predsjednica, a treća je baš bosanska tematika koju radim sa Sarajkom Dariom Lorenzi, režira Arija Rizvić. A na odm

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.