NEMA VIŠE NI MRVICA

Ko to tamo pjeva: Koncertna djelatnost zbog korone na koljenima

U Hrvatskoj je otkazano skoro 170 ljetnih koncerata, a mnogi muzičari u toj zemlji ne libe se reći da će uskoro morati po socijalnu pomoć

Ljetna koncertna sezona je propala. Ilustracija

Piše: L. S. R. / Avaz.ba

5.7.2020

Kada je britanskim muzičarima voda došla do grla, nije teško pretpostaviti kakvo je stanje kod nas. Pandemija koronavirusa gotovo je paralizirala muzičku branšu, pa je tako 1.500 muzičara, među kojima su Ed Širan (Sheeran), Pol Mekartni (Paul McCartney) i „Rolling Stonesi“, pozvalo britansku vladu da spasi industriju žive muzike, kojoj prijeti kolaps.

Kašljević: Teško vrijeme. Arhiv

Kako preživjeti

U Hrvatskoj je otkazano skoro 170 ljetnih koncerata, a mnogi muzičari u toj zemlji ne libe se reći da će uskoro morati po socijalnu pomoć.

U našoj zemlji također su otkazani gotovo svi ljetni koncerti, branša je od marta na koljenima, a jedan od uglednijih sarajevskih muzičara rekao nam je da u studiju radi od jutra do mraka samo da bi preživio.

Tomislav Kašljević, producent koji je aktivan u cijelom regionu, kaže nam da on ovog ljeta u Hrvatskoj ima zakazanih 30 događaja, ali u BiH nijedan. Ne dvoji da je koronavirus muzičku branšu doveo na rub egzistencije.

- Samo sedam-osam velikih igrača dobro živi, ostali su i ranije životarili. Sad više i ne životare. Mnogi nisu svjesni koliko je teško vrijeme. Stao im je sat i još maštaju o honorarima kao prije korone. Ali ništa od toga. Do sada su bili na rubu, sada nema ni mrvica - otvoren je Kašljević.

Šaran: Kako dalje. Arhiv

Nestabilna situacija

Frontmen grupe „Letu štuke“ Dino Šaran kaže da mogu samo čekati da se stanje promijeni.

- Šta reći... Dolje tvrdo, gore visoko. Muzičari ne znaju šta da rade, dogovorimo se i kroz tri dana se otkaže, situacija je nestabilna i epidemiološka i ekonomska – govori Šaran.

Vukalić: Crne prognoze. Arhiv

Mnogi su u totalnoj neimaštini

Producent Fikret Vukalić Fantom kaže da nije samo ljeto propalo, već su crne prognoze i za jesen i zimu.

- Nezamisliv je bilo kakav vid okupljanja ove godine. Velike zvijezde nisu zavisne od toga kada će se popeti na scenu, ali imamo velik broj ljudi iz muzičke branše koji su u totalnoj neimaštini. Nemaju zaliha, oni bukvalno preživljavaju – kaže nam Fantom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.