ŠTA PIŠE U CRNOJ KNJIZI

Ako ova žena progovori trest će se bogataši od Amerike do Evrope

Maksvel je osumnjičena da je podvodila djevojke mnogim bogatim i poznatim osobama

Maksvel sa Epstajnom: Krije mnoge tajne. Arhiv

Avaz.ba

5.7.2020

Gislejn Maksvel (Ghislaine Maxwell), bivša partnerka milijardera i osuđenog pedofila Džefrija Epstajna (Jeffrey Epstein), koji je prošle godine umro u zatvoru, uhapšena je prije nekoliko dana.

Ona je osumnjičena da je podvodila djevojke bogatašima. Vjeruje se da na spisku njenih i Epstajnovih klijenata stoji veći broj poznatih imena. Ukoliko se ova žena odluči da progovori, mnogi moćnici bi mogli da budu uzdrmani, od Vašingtona u Sjedinjenim Američkim Državama pa sve do Bakingemske palate u Engleskoj, ali i Izraela, Kariba…, piše “New York Post”. 


Luksuzan život

Tužitelji su obećali da će privesti pravdi sve odgovorne, a prijatelj uhapšene, televizijski voditelj Kristofer Mejson (Christopher Mason), rekao je da vjeruje da je Maksvel imala pristup videosnimcima sa Epstajnovih imanja. Te trake su nestale.

- Siguran sam da ona ima pristup snimcima. Mnogo moćnih ljudi će biti ne baš malo zabrinuti - rekao je Mejson.

Ko je upisan u Epstajnovu "crnu knjigu"? Na samom vrhu liste, prema pisanju “Posta”, nalaze se engleski princ Endru (Andrew), bivši američki predsjednik Bil Klinton (Bill Clinton) i profesor prava sa Harvarda Alan Deršovic (Dersowitz).

Epstajn: Umro u zatvoru. Arhiv

Svi oni su se družili sa Epstajnom, ali svaki od njih ima i historiju "izbjegavanja gužvi", navodi "Post". Drugi Epstajnovi saradnici, sa manje iskustva u vrućoj stolici, mogli bi da počnu da se trzaju.

Milijarder Glen Dabin (Glenn Dubin), naprimjer, jedan je od njih. Poznat je kao direktor uspješnog fonda, kao i njegova supruga, doktorka Eva Anderson (Andersson).

Oni imaju troje djece i žive luksuznim životom, ali su itekako povezani sa Epstajnom i Maksvel. Anderson je bila u vezi sa Epstajnom prije nego što se udala za Dabina 1994. i stala je u Epstajnovu odbranu nakon optužbe protiv milijardera iz 2008. godine.

Odbacio optužbe

Bračni par je odbacio optužbe Virdžinije Žufre (Virginia Giuffre), koja je tvrdila da ju je Maksvel 2016. poslala kod Dabina "nakon treninga kod nje".

Kler Hazel (Clare Hazell) bla je nekada studetkinja na Univerzitetu u Ohaju, a sumnjalo se da joj je školarinu platio upravo Epstajn. Udala se potom 2001. godine za Edvarda Ginisa (Edward Guinness) iz čuvene porodice koja vodi pivaru.

Maksvel: Duga lista klijenata. BBC

Hazel bi mogla da bude interesantna istražiteljima jer je radila za Epstajna devedesetih godina i putovala njegovim avionom najmanje 32 puta te bi mogla da bude svjedok veze Maksvel sa drugim bogatašima.

I bivši premijer Izraela Ehud Barak priznao je da je posjetio Epstajna, jednom čak i na “ozloglašenom” ostrvu na Karibima, iako je odbacio optužbe da je učestvovao u "seks žurkama".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.