25 GODINA GENOCIDA

Mirjana Karanović: Da se ne zaboravi Srebrenica

U istom projektu učestvujeu i Snežana Bogdanović, Leon Lučev, Milan Marić, Jelena Gradovac, Arma Tanović, Moamer Kasumović, Uliks Fehmiu te Alban Ukaj

Piše: L. S. R. /Avaz.ba

11.7.2020

Srbijanska glumica Mirjana Karanović učestvovala je u projektu "UN International Residual M International Residual Mechanism for Criminal Tribunalsechanism for Criminal Tribunals"  (IRMCT) te snimila video u kojem je  interpretirala potresno svjedočenje Mirsade Malagić na suđenjima Radislavu Krstiću i Ratku Mladići pred MKSJ-om.

- Mi kao majke, sestre, supruge, mi još uvijek tražimo naše nestale i nadamo se... Ali negdje duboku u duši poslije toliko godina osjećamo neku bojazan da nisu među živima... - dio je teksta koji je izgovorila Karanović.

Mirsada Malagić u genocidu u Srebrenici izgubila je dva sina i muža. 

U istom projektu učestvuju i  Snežana Bogdanović, Leon Lučev, Milan Marić, Jelena Gradovac, Arma Tanović, Moamer Kasumović, Uliks Fehmiu te Alban Ukaj a objavu na stranici IRMCT  prati heštg #srebrenica25#neverforget.

Projekt odaje poštovanje svjedocima koji su u sudnicama govorili o strahotama genocida u Srebrenici kroz koje su prošli. Bez njihove hrabrosti, istina o onome što se dogodilo prije 25 godina ostala bi nepoznata. Kroz interpretacije njihovih svjedočenja od strane regionalnih glumaca, pamtimo doprinos pravdi i odajemo počast hrabrosti svjedoka genocida u Srebrenici - poručuju iz IRMCT.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.