PORUKA VELIKOG GLUMCA

Rade Šerbedžija: Trebamo spominjati i Srebrenicu i Sarajevo i Vukovar i Jasenovac

Zgrožen činjenicom da se u današnje vrijeme, koje se diči napretkom ljudske misli i civilizacije, mogao dogoditi takav brutalan zločin

Rade Šerbedžija. Arhiva

Piše: L. S. R. /Avaz.ba

13.7.2020

Veliki glumac Rade Šerbedžija oglasio se danas na Facebooku sljedećim riječima: 

-  Danas sam tek stigao ponovo otvoriti Facebook i video sam zamjerke što sam svoju poruku podrške mirnim demonstracijama u Beogradu poslao baš na dan obilježavanja strašnoga zločina i genocida koji je počinjen u Srebrenici.  Ja sam čovjek koji uglavnom ne gleda televiziju, jako neredovito čita novine i vrlo često zaboravlja dane u sedmici ili datume u mjesecu, naročito kada radim. 

Jednostavno nisam znao da je prekjučer bio dan kojim se obilježavalo sjećanje i žaljenje na taj stravični zločin. Naravno da sam zgrožen činjenicom da se u današnje vrijeme, koje se diči napretkom ljudske misli i civilizacije, mogao dogoditi takav brutalan zločin.... Sa datumima loše stojim, ali nije bit u datumu, nego u onome što čovjek nosi u sebi i kako svaki dan u godini djeluje. Nažalost, kod nas te tragične datume najviše koriste političari za svoje manipulacije i promocije. 

Status Radeta Šerbedžije. Facebook

A sigurno je da trebamo spominjati i Srebrenicu i Sarajevo i Vukovar i Jasenovac …i još mnogo takvih tragedija, da se ne zaboravi, u nadi da ćemo nešto naučiti i da nam buduće generacije neće stradati... Ja se svojim radom i životom, koliko znam i mogu, trudim da doprinesem da se traume prevaziđu , da se dižu i stvaraju novi mostovi solidarnosti i prijateljstva i da na ovim našim prostorima prestane nasilje - poručio je Šerbedžija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.