BOSANSKU KULTURNI CENTAR

Premijera filma o "Balkan Dance Projectu" u četvrtak na Facebooku

Film prati plesače u periodu kada su teatri i plesni studiji bili zatvoreni

Balkan Dance Project. Arhiva

Piše: L. S. R. /Avaz.ba

14.7.2020

Dokumentarni film o plesnom projektu „Putovanje kroz vrijeme – Balkan Dance Project“ (BDP) bit će premijerno prikazan putem Facebook stranice Bosanski kulturni centar KS, u četvrtak, 16. jula u 18 sati. Film su mobilnim aparatima snimili članovi ove međunarodne plesne platforme u periodu kada su teatri i plesni studiji bili zatvoreni i kada su bila prekinuta sva gostovanja. Ekipa BDP odlučila je da projekt ne staje i da treba stvarati dalje pod drugačijim uslovima. Tako je nastao plesno-dokumentarni film sa osnovnim ciljem; ostaviti arhiviran trag nekog čudnog vremena i pokazati da spajanje ljudi i stvaranje umjetnosti zaista nema granica.  

- "Balkan Dance Project" je međunarodna plesna platforma koja okuplja mlade, uspješne i perspektivne koreografe, plesače i druge umjetnike iz: Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Bugarske. Oni kroz individualne priče istražuju zajedničko iskustvo življenja na prostoru Balkana. Dvanaest plesnih produkcija, 19 igrača, 6 koreografa, 6 država, 32 pozorišta, više od 100 gostovanja, 12 različitih organizacija koje rade u oblasti plesne umjetnosti, 30 ostalih umjetnika i više od 20.000 gledalaca… Sve to je do danas obillježilo i doprinijelo razvoju plesne platforme BDP - poručuju iz tima ovog projekta.



Balkan Dance Project. Arhiva

U vrijeme, kad su teatri i plesni studiji bili zatvoreni, kada su bila prekinuta sva gostovanja, ekipa BDP odlučila je, da projekat ne staje, da treba stvarati dalje pod drugačijim uslovima.

- Imali smo dovoljno vremena, da pogledamo unazad, da se sjetimo svih zanimljivih procesa kreiranja, divnih predstava, gostovanja i turneja i na kraju krajeva, da vratimo momente, kad smo stekli nova prijateljstva u plesnom i pozorišnom svijetu - dodali su.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.