PLAVA KRV

Izabrana najljepša plemkinja svih vremena

Dajana je bila najljepša, a slijede je jordanska kraljica Ranija i Grejs Keli

Princeza Dajana. Agencije

L. S. R. /Avaz.ba

15.7.2020

Princeza Dajana (Diana) najljepša je plemkinja svih vremena jer se njeno lice najviše poklapa s grčkim "zlatnim omjerom".  Tako tvrdi londonski plastični hirurg Julian de Silva, koji je usporedio lica poznatih plemkinja s tim grčkim omjerom i došao do zaključka da je Dajana bila najljepša, jer se njeno lice najviše podudara s njim. 


Kraljica Ranija. Agencije

"Zlatni omjer" nastao je u antičkoj Grčkoj, a njime se pokušavalo utvrditi fizičko savršenstvo, koje je ovisilo o omjerima i simetriji crta lica.

Tu je matematičku formulu koristio Leonardo da Viči (Vinci) u izradi svog poznatog djela Vitruvijevog čovjeka. Brojni naučnici nakon toga su ga usvojili u određivanju savršene ljepote, a Da Silva ga koristi u računalnom mapiranju lica.

Prema njegovim izračunima, Dajana je bila najljepša, a slijede je jordanska kraljica Ranija (Rania) i pokojna Grejs Keli (Grace Kelly) iz Monaka. Dajanine snahe Megan Markl (Meghan Markle) i kejt Midlton (Kate Middleton) su na četvrtom i petom mjestu.

- Dajana, Megan i Kejt sve su vrlo lijepe žene. No kad se njihova lica usporede s grčkim zlatnim omjerom, Dajana se penje na vrh - rekao je Da Silva za "Daily Mail".


Grejs Keli. Agencije

Pojasnio je da je Dajana postigla najviši broj bodova zbog oblika svog lica, širine nosa, područja oko obrva i čela.

- Najgore su prošle njena brada i usne. Usne su joj tanke i lošeg oblika, a brada joj je manje klasičnog oblika nego kod drugih žena - rekao je. 

 Ranija je najljepša je živuća plemkinja, a velik broj bodova donijeli su joj brada i usne. Bodove je pak izgubila na nosu i području oko obrva.

Kao i kod princeze Dajana, i kod Grejs Keli "problematična" je bila brada, dok su njene oči gotovo savršene. Iako nije dobila najviši broj bodova, Megha Markl ima "prelijepu simetriju lica - tvrdi Da Silva te dodaje da je najbliža grčkom pojmu ljepote.

Kejt je dobila bodove na razmaku između nosa i usta te razmaku između očiju, a poput svoje svekrve, izgubila ih je na obliku brade.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.