SJEĆANJA

Dvije godine od smrti muzičkog velikana: Oliverov trag u beskraju

U Vela Luci održat će se manifestacija koja će trajati tri dana. Večeras na HRT 1 emitirat će se premijerno i dokumentarni film ”A Porina dobiva… Oliver Dragojević”

Dragojević: Ostavio neizbrisiv trag na regionalnoj, ali i svjetskoj muzičkoj sceni. Agencije

Piše: L. K. P. / Avaz.ba

29.7.2020

Oliver Dragojević, jedan od najvećih muzičara svih vremena, umro je na današnji dan prije dvije godine. Splitski velikan ostavio je neizbrisiv trag na regionalnoj, ali i svjetskoj muzičkoj sceni. Prepoznatljiv glas ostat će u sjećanju mnogim generacijama kroz dobro poznate stihove najpoznatijih pjesama.




Večer džeza

U Oliverovu čast u Vela Luciodržat će se manifestacija pod nazivom „Trag u beskraju“, koja će trajati tri dana. Danas će nastupiti Nina Badrić, Petar Grašo, Petar Dragojević i Oliverovi „Dupini“, cijela ekipa koja je svirala u Olympiji.

Drugog dana, u četvrtak, predviđen je koncert naziva ”Evo mene među moje”, kada će mladi izvođači ujediniti snage i zapjevati neke od Oliverovih najpoznatijih stihova. Posljednjeg dana organizira se večer džeza koja ima posebno emotivno značenje jer će pjesme izvoditi Ines Tričković, koja je inače Dragojevićeva nećakinja.

Osim koncerta, večeras će se na HRT televiziji 1 emitirati dokumentarni film ”A Porina dobiva… Oliver Dragojević”, dokumentarac o Oliverovom životu i karijeri.

Iza sebe je ostavio suprugu Vesnu, sinove Dinu, Davora i Damira te sedmero unučadi.

- Ja sam osoba koja se odlično može kontrolirati. Mogu sve pretrpjeti. Nekad ne mogu, ali to je kad me niko ne vidi. Stalno me nešto podsjeća na njega, svjesna sam da će tako biti dok sam živa. Njemu je samo muzika bila važna - izjavila je Vesna za hrvatske medije.



Usna harmonika

Oliver je rođen 7. decembra 1947. godine u Splitu, a djetinjstvo je proveo u Veloj Luci na Korčuli. Agencije

Oliver je rođen 7. decembra 1947. godine u Splitu, a djetinjstvo je proveo u Veloj Luci na Korčuli. Ime je dobio po Oliveru Tvistu (Twist) jer je njegova mama uvijek govorila da su prava poslijeratna sirotinja. U muziku se zaljubio već u djetinjstvu, i to nakon što mu je otac Marko poklonio usnu harmoniku.

- Mogao sam ju razbiti, ali ja sam ju čuvao i po cijele dane svirao. Imao sam tada tri ili četiri godine - otkrio je Oliver u jednom od intervjua.

Na usnoj harmonici zabavljao bi svoje vršnjake iz susjedstva, ali i putnike na brodu koji vozi na relaciji Split - Vela Luka.

- Svakako godi kada mi neko kaže da je proveo dio života s pjesmama koje ja pjevam. To ti je i pohvala i priznanje i nešto što je drago čuti. Ja sam normalan čovjek koji reagira na takve pohvale pa mi bude lijepo - rekao je svojevremeno Dragojević za "Dnevni avaz".


Dan nacionalne žalosti


Legendarni muzičar umro je u ranim jutarnjim satima, nakon teške borbe s karcinomom pluća, koji mu je otkriven u avgustu 2017. godine. Taj dan proglašen je Danom nacionalne žalosti, a na ispraćaj u Split stigle su desetine hiljada ljudi koji su napravili spektakl koji će se godinama pamtiti i prepričavati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.