SKANDAL

Šokirala sve: Srbijanska pjevačica snimila spot polugola u crkvi te zloupotrijebila spomenik kulture

Milena Ćeranić u spotu ima provokativne stajlinge, mazi se po grudima i nogama i polugola puši nargilu

Ćerenić: Dobila dozvolu da snima spot oko crkve. You Tube

Avaz.ba

30.7.2020

U susjednoj državi Srbiji mnogi su izrazili revolt zbog toga što je Milena Ćeranić u spotu polugola, s obzirom na to da je video sniman u crkvi Arači, spomeniku kulture od izuzetnog značaja.

Ćeranić u spotu ima provokativne stajlinge, mazi se po grudima i nogama i polugola puši nargilu, sjedeći u fotelji postavljenoj na zid srednjovjekovne crkve koja se nalazi u blizini Novog Bečeja.

Kako navodi portal zrenjaninski.com, saglasnost za snimanje spota zatražena je i dobijena u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu. Međutim, ne unutar Arače, već samo u okolini.

- Zahtjev je podnijet, a Zavod je odobrio snimanje, ali samo u okolini Arače. Nismo izdali riješenje kojim je dozvoljeno snimanje unutar Arače - rekli su pomenutom portalu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

Spomenik kulture mora imati veze sa onim za šta se eksploatiše, što sada, kada je riječ o Mileni i spotu koji je tamo snimala, nikako nije slučaj.


Historičari umjetnosti smatraju da se mora voditi računa o tome za šta se i kako koriste lokaliteti koji predstavljaju spomenike kulture. Kako pišu srbijanski mediji riješenju koji je zrenjaninski Zavod izdao jasno piše šta se može koristiti za snimanje, a za dalju kontrolu nadležni su neki drugi organi.

Aračka crkva nalazi se u ataru između Novog Bečeja i Novog Miloševa. U historijskim izvorima ne postoje podaci koji pouzdano utvđuju vrijeme njenog nastanka. Od početka 18. vijeka, po odlasku Turaka iz Banata, ostala je u ruševinama.

Osnova ove impozantne crkve, kao i prostorni raspored, karakteristični su za franjevačke crkve u prelaznoj varijanti romanogotičkog stila (polukružni, blago prelomljeni luci i uzani, polukružno završeni prozori) upućuju na mogućnost da je građena krajem 12. ili početkom 13. vijeka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.