BEZ ODOBRENJA

Slijedi tužba: Nil Jang ne želi da Tramp koristi njegovu muziku na skupovima

I slavni "The Rolling Stones" su mu zaprijetili u junu tužbom

Nil Jang. Agencije

Avaz.ba

5.8.2020

Nil Jang (Neil Young) će podići tužbu protiv američkog predsjednika Donalda Tramoa (Trump) kako bi spriječio da se na predsjedničkim izborima u novembru puštaju njegove pjesme.

Američki pjevač smatra da su mu prekršena autorska prava jer su bez njegovog odobrenja puštani dijelovi pjesama "Rockin' In The Free World" i "Devil's Sidewalk" na više izbornih skupova Donalda Trampa, pa čak i na posljednjem u Tulsi. 

Nil Jang  "ne može, ni dušom ni savješću, omogućiti da njegova muzika služi kao podloga u antiameričkoj kampanji neznanja i mržnje, sklonoj sukobima", navodi se u tužbi.


Donald Tramp. Agencije

Tužba nije datirana, ali pokazuje da je advokati 74-godišnjeg pjevača - koji traži 150.000 dolara odštete i kamata za svako kršenje - namjeravaju podnijeti na sudu u Njujrku.

Jang je u februaru izjavio da je Trump "sramota za SAD".

Više muzičkih zvijezda, među kojima su Farle Vilijams (Pharrell Williams), Rijana (Rihanna), "Aerosmith" i Adele, kao i nasljednici Princa (Prince), žalili su se jer su njihove pjesme korištene na Trampovim skupovima.

I slavni "The Rolling Stones" su mu zaprijetili u junu tužbom pred sudom ako nastavi puštati njihovu pjesmu "You Can't Always Get What You Want".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.