ISPOVIJEST

Haris Burina za „Avaz“: Nakon svih belaja, našao sam mir

Oaza mi je na Bradini, do Zenice dođem kad trebam poplaćati račune

Haris Burina. Arhiva

Piše: L. Sarajlić-Ramović /Avaz.ba

12.8.2020

Haris Burina (57) svoju oazu mira našao je na Bradini, gdje uglavnom i provodi posljednje mjesece. Do Zenice dođe kad treba poplaćati račune. Pandemija koronavirusa jedan je do razloga. Popularni glumac iza sebe ime turbulentan životni period i mir mu je itekako potreban.


Prinudna pauza


Prije dvije godine operirao je srce u Tuzli i sada se, kako nam kaže, osjeća odlično.

- Nikad mi srce nije bilo bolje - kaže raspoloženi Burina i dodaje da je vrlo discipliniran.

Zbog korone su mnogi poslovi otkazani, ali Haris je i dalje optimista. Kaže, priviknuti se morao.

- Meni, koji sam cijeli život radio za trojicu glumaca, ova prinudna pauza vrlo je teško pala. Ali sada iz svega ovoga izlazim kao resetovan čovjek. Samo nas ljubav i disciplina mogu spasiti. Nemogućnost igranja nadoknadio sam time što sam pročitao ono što godinama nisam stigao, potvrdio sam sebi svoje kulinarske sposobnosti, navikao sam da imam period u danu u kojem apsolutno moram biti sam i, naravno, dobio sam nove ideje - govori nam Burina.

Prebrodio je i razvod od kolegice Uranele Agić i sada kaže da čovjeku neke stvari jednostavno moraju biti suđene.

- Čovjek mora biti satkan da živi udvoje. Nas oboje smo previše jake ličnosti za to. Ima momenata gdje ne možemo jedno bez drugog, ali i kad jedno drugom smetamo. Život stvarno piše romane, život je najveći reditelj - ističe Haris.


Mozak i srce

Haris Burina. Arhiva

Kaže nam da ne može postati drugi čovjek, a i doktor mu je rekao da to ne treba ni u kojem slučaju pokušavati. 

- Čitav život pokušavamo mozgom narediti kako će nam srce raditi, a nismo svjesni da naš mozak radi kako mu srce kaže. Doktor mi je na jednom pregledu rekao: „Ako promijeniš svoj karakter, izdat će te srce.“ A to znači da ja mogu samo u manjoj količini biti boem, ali ne smijem prestati biti boem. Moram biti u pokretu, moram igrati - govori glumac.

Na koncu kaže:

- Analizirao sam svoj život, kad god sam imao belaj, to je bilo za moje dobro. Ali je trebalo preživjeti taj trenutak... Ali kad prođe vrijeme, onda se uspostavi da te život nagradio.

Bilo je mnogo mešetara u Čeliku

Haris Burina, kao rođeni Zeničanin, veliki je navijač Čelika, ali kaže da, ma koliko zvučalo strašno, sve ovo s Čelikom je trebalo da se desi. 

- Tolike godine je bilo raznih mešetara u klubu da se više ne daju ni prebrojati. Ne postoji niko ko se od tog društva nije obogatio, pronevjerio, unaprijedio svoj život, a klub ostavio na milost i nemilost onome što će uslijediti. I sada smo dobili finalni proizvod, odustajanje od krajnje mogućnosti, čak i od Kantonalne lige. Mislim da će se sve ovo podići na viši nivo u rješavanju problema Čelika - smatra Burina.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.