GODIŠNJICA

Danas je navršeno šest godina od smrti velikog bh. režisera Sulejmana Kupusovića

Predstave koje je on režisirao su imale jedinstvenu umjetničku vrijednost

Sulejman Kupusović. Arhiv

Piše: L. M. / Avaz.ba

15.8.2020

Na današnji dan navršeno je šest godina od kako nas je napustio jedan od najvećih bosanskohercegovačkih režisera, Sulejman Kupusović. Preminuo je 15. avgusta 2014. godine u 63. godini u Sarajevu, nakon teške bolesti .

Kako kažu njegove kolege, predstave koje je on režisirao su imale jedinstvenu umjetničku vrijednost. Mnoge od njih nisu zaboravljene, a među njima su i predstave "Kralj Lear", "Hasanaginica", "Derviš i smrt", "Hanka", "Tvrđava", "Legenda o Ali-paši", "Balada o Omeru i Merimi", "Hamlet u selu Mrduša donja ili Hamlet zna što narod ne zna", "Balkanski špijun u Sarajevu"...

Kupusović je živio teatar koji je čvrsto komunicirao sa publikom. Upravo to je razlog zašto je publika toliko voljela njegove predstave i svaku sa nestrpljenjem iščekivala. Sulejman Kupusović je zasigurno ostavio veliki trag u savremenoj historiji bh. pozorišnog i filmskog svijeta. 

Pored toga što je bio veliki režiser, Sulejman Kupusović je bio i veliki kritičar politike i stanja u kojem se naše društvo nalazi. Njegova supruga, Svjetlana Kupusović kaza je kako je Sulejman bio veliki domoljub.

- Bio je čovjek velikog srca. On je jako volio ovu državu i bio je hipersenzibilan na sve. Mnogo toga je za života ostavio i ovoj državi i društvu - zaključila je Kupusović.

Nije floskula "O mrtvima sve najbolje", ali Sulejman Kupusović je bio čovjek vedra lica i velikog srca koji nikada neće biti zaboravljen i kojem ćemo svoju zahvalnost pružati svakom prilikom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.