SARAJEVO FILM FESTIVAL

Mirsad Purivatra u Mostaru: Došli smo da podijelimo radost prikazivanja filma s publikom

Dio glumačke ekipe filma „Koncentriši se, baba“ poklonio se Mostarcima

Mostar Sarajevo Film Festival. M. Smajkić

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

15.8.2020

Program Sarajevo Film Festivala je počeo projekcijom novog filma bh. reditelja Pjera Žalice „Koncentriši se, baba“, koji je na otvorenju 26. Sarajevo Film Festivala zabilježio svjetsku premijeru. Početak programa u Mostaru pratila je spektakularna atmosfera, koja je nastavljena i večeras, ponovnom projekcijom ostvarenja „Koncentriši se, baba“. 

Ali, večerašnja projekcija u Mostaru bila je i drugačija , jer je publiku svojim dolaskom počastio dio ekipe. U Mostaru je bio i direktor SFF-a Miro Purivatra.

-Ako u Sarajevu nismo bili u mogućnosti da pravimo projekcije sa publikom, znači da je ovo najvažnija stvar koju radimo. Jer, to sam više puta rekao u ovih par dana, za mene je, zaista, samo varijanta za najgori slučaj da radimo onlajn projekcije i preživjet ćemo valjda jednu godinu, ali svaka prilika koju možemo da uradimo da publika vidi film, da regauje i da svoje reakcije, bilo smijeh, zabrinutost, neki krik- to je ono zbog čega film postoji kao umjetnost, tako da je ovo bilo nešto najljepše što možemo da zamislimo. I, svi smo došli ovdje da podijelimo radost prikazivanja filma sa publikom,a ovo je prostor na koji bi i Sarajevo moglo da bude ponosno-kazao nam je Purivatra.

Atmosfera u Mostaru - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Reditelj Žalica je novinarima otkrio da ima tremu i da je, zapravo, jako uzbuđen.

-Sva moja aktivnost je bila da koliko-toliko dostojanstveno mogu preživjeti premijeru. Nadam se da ću od sutra moći pogledati šta, uopšte, ima na festivalu i da ću imati mira kako bih pogledao filmove- kazao je Žalica.

U filmu igraju Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Vedrana Božinović, Admir Glamočak, Dženita Imamović, Bane Popović, Izudin Bajrović, Dino Sarija i Mira Banjac.

Jasna Žalica je istaknula kako je ponosna na komentare koje su dobili, dok je Glamočak kazao kako se raduje kontaktu s publikom.

Đokić, je, također navela da se jako veseli kontaktu s publikom. To što je članica žirija ovogodišnjeg SFF-a za Đokić je, kako je kazala, vrlo neobično.

-To nije moja prirodna pozicija, moja je pozicija da sam ona koja je kritizirana, ali sam jako zadovoljna onim što vidim – poručila je ona.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.