SVI NA PLES

Mjuzikl ispred Skenderije: Povratak na radnu akciju s hitovima "Bijelog dugmeta"

Pjesme kultnog benda "Bijelo dugme" postaju osnova za pričanje priče o jednom vremenu i jednoj generaciji

Detalj s probe. Promo

Piše: L. S. R. /Avaz.ba

17.8.2020

U petak, 21. avgusta, u 21 sat na platou ispred Skenderije "Balkan Dance Project" predstavlja se svojom šestom produkcijom “Poziv na Svi marš na ples”, gdje će simbolički obilježiti i historijsko mjesto, gde su sve čuvene ex-Yu rock grupe nastupale, među njima i "Bijelo dugme"

 Na omiljene hitove “Bijelog dugmeta” Igor Kirov, makedonski koreograf s međunarodnom karijerom, stvara dinamičnu plesnu predstavu čija je radnja okvirno smještena u zamišljenu omladinsku radnu brigadu tokom ljetne radne akcije u prvoj polovici 80-tih godina prošlog stoljeća.

- Misija i cilj Udruženja "Živimo Balet" je promocija plesnog pokreta, novih pozorišnih tendecija i edukacija publike. Sa tim osnovom smo se odlučili, da izvedemo međunarodni plesni projekt inspirisan vječitom muzikom "Bijelog dugmeta" i sjetimo se početka nastajanja rokenrola u Jugoslaviji. U sklopu platforme pod nazivom "Balkan Dance Project" (BPD) i sa međunarodnim partnerima u projektu ( Festival Velenje iz Slovenije i Kirov Dance Company iz Makedonije), te sa podrškom Doma Mladih Skenderija, nastaje plesna predstava “Svi marš na ples” - ističu producenti projekta.




Detalj s probe. Promo

Plesna predstava „Svi marš na ples“ uvodi publiku u eklektični izmaštani svijet u kojem pjesme kultnog benda "Bijelo dugme" postaju osnova za pričanje priče o jednom vremenu i jednoj generaciji.

- Inspiraciju za atmosferu predstave pronašli smo u spotovima benda – energičnim, razigranim, potpuno u duhu svjetskih trendova na rok sceni.. Dramaturgiju predstave čini Goran Golovko, teatarski reditelj, dugogodišnji intendant HNK Split i docent na odjelu glume na Umetničkoj akademiji u Splitu. Koreografiju potpisuje najistaknutiji makedonski koreograf Igor Kirov, dugogodišnji direktor Splitskog baleta i dobitnik više međunarodnih nagrada u oblasti koreografije. U predstavi učestvuje Emir Fejzić, bh. glumac, profesionalni plesači iz BiH Zulejha Kečo, Branko Mitrović, Teodora Radivojević, iz Srbije Luka Živkovići Jakša Filipovac, iz Hrvatske Endi Schroetter, Slovenije Mojca Majcen i Luka Ostrež - ističu iz tima BPD.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.