INTERVJU

Goran Bogdan za "Avaz": Kako u ovim ludim vremenima išta planirati

SFF mi je ostvario dječačke snove

Goran Bogdan u "Močvari". Promo

Piše: Larisa Sarajlić-Ramović/Avaz.ba

20.8.2020

Na 26. Sarajevo Film Festivalu, doduše online, prikazuje se film „Otac“ reditelja Srdana Golubovića u kojem je sjajnu rolu ostvario Goran Bogdan.

Na programu je i pretpremijera serije „Močvara“ i onda je razumljivo što Bogdan u intervjuu za „Avaz“ ističe da mu je žao što ovih dana nije u Sarajevu.


“Otac” i “Močvara”

- Već sam uhvatio niz zadnjih godina odlazaka na SFF. Svaki put mi je na Festivalu novo oduševljenje, a sada se već i osjećam kao domaći. Više mi je žao samim time što su tamo ove godine trebala biti prikazana meni posebno draga dva projekta, film “Otac” i serija “Močvara”. Mnogo bi mi značilo da sam na tim projekcijama da osluškujem reakcije meni uvijek drage sarajevske publike – kaže Bogdan.

Neke kritike ističu da ste u „Ocu“ odigrali ulogu života. Šta Vi kažete?

- S jedne strane, hvala vam na tome, a, s druge, ja se nadam da imam još šta ponuditi, nadam se da je to tek početak. Ali, da sam zadovoljan, jesam. Ne samo ulogom, već, kao što sam više puta ponovio, cijelim procesom koji iza filma stoji. Zvuči već kao floskula, ali potpisujem način na koji smo radili. Nadam se da će ostati u meni i da si neću dozvoljavati da idem ispod tog nivoa.

Kakva iskustva nosite s ranijih izdanja SFF-a?

- Mnogo sam zahvalan Miri Purivatri i cijeloj organizaciji, iako je to više kreativni tim nego suhoparno “organizacija”, što su me prihvatili i učinili mi da ga stvarno osjećam kao “svoj”. Imao sam tako prilike na SFF-u družiti se s velikanima filmske povijesti. Mogu slobodno reći da mi je na taj način SFF ostvario neke dječačke snove.


Goran Bogdan. Promo

Svi čekamo


Uloga Mustafe Golubića jedna je od najupečatljivijih u „Senkama nad Balkanom“. Kako ste Vi doživjeli taj historijski lik?

- Prvo, malo sam prije same serije i znao o njemu. Zaljubio sam se u njega radeći ga. Povijest ovih prostora je, prvo, strašno opterećujuća i najčešće je uteg. Osim u tako nekim slučajevima kada inspirira. Tako je i mene inspirirala.

Imate li aktuelnih planova u vezi sa Sarajevom?

- Kako u ovim ludim vremenima išta planirati. Nažalost, kao i svi, čekam da vidim rasplet ove situacije u kojoj smo se svi, ali baš svi našli.

Između Beograda i Zagreba

Vi ste već izvjesno vrijeme jedan od najangažiranijih glumaca na ovim prostorima. Osim toga, rekla bih, Vi kao glumac iz BiH veoma ste angažirani ponekad i na spuštanju tenzija između Beograda i Zagreba. Umorite li se ponekad od toga? 

- Nije mi to cilj, da ja nešto toliko veliko preuzimam na sebe.   Ja tako živim i ja tako mislim. Ne, ne umorim se. Vjerujem u to.

Istinski filmski grad

- Sarajevo je postalo istinski  filmski grad. I to na  puno većim područjima nego što se misli - ističe Bogdan. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.