TRAGEDIJA

Kolegice stale uz glumicu Danijelu Štajnfeld: Kaži ko te silovao, to će pomoći i drugim žrtvama

Zvijezda filma Ivkova slava u Americi je snimila dokumentarac u kom je otkrila da ju je prije nekoliko godina jedan moćnik iz srbijanske filmske industrije natjerao na intimne odnose

Danijela Štajnfeld. Youtube Printscreen

Avaz.ba

24.8.2020

Glumice iz Srbije Lena Bogdanović, Iskra Brajović, Dragana Mićalović i Danina Jeftić pružile su podršku svojoj kolegici Danijeli Štajnfeld, koja je priznala da je bila žrtva silovanja. Kolegice su poručile da njen zlostavljač treba da bude u zatvoru.

Zvijezda filma "Ivkova slava" u Americi je snimila dokumentarac u kom je otkrila da ju je prije nekoliko godina jedan moćnik iz srbijanske filmske industrije natjerao na intimne odnose.  Kulturne radnike u Srbiji ova vijest je zgrozila iako se u njihovim izjavama između redova može pročitati da su znali da se to u njihovim krugovima dešava. 

Prestrašno! Prvi put da neko javno kaže. Bravo, Danijela! Još samo da je rekla i ime. Šteta što nije rekla ime. Ali, opet, neka je i ovoliko rekla, pošto dosad niko nikad nije. Ona je prva iz naše branše koja je to uradila - napisala je glumica Lena Bogdanović na svom Facebook profilu. Pozvala je kolegice da dignu glas. 

Kćerka proslavljenog glumca Voje Brajovića Iskra kaže da bi Danijela morala javno da kaže ime i prezime napasnika.

- Ime je važno, takve treba na sud i iza rešetaka! Kada bi se znalo ime, možda bi se javile i druge žrtve pa bi se nešto pokrenulo. Ali, opet, pošto piše "moćnik", vjerujem da je razlog neotkrivanja imena strah. Užasno u svakom slučaju - poručila je Iskra.




Danina Jeftić kaže da muškarci u njihovoj branši umiju da zloupotrebljavaju svoju moć.

- Mlade glumice su na meti raznih ljudi. Kada neka neiskusna djevojka koja je tek završila fakultet uđe u posao, mnogi žele da je iskoriste. Takvi treba da dobiju adekvatnu kaznu i da se isključe iz naše profesije. Danijeli pružam maksimalnu podršku! Treba da prijavi nasilnika! Hrabro je što je smogla snage i ispričala šta joj se desilo. Ukoliko bude rekla o kome se radi, staću uz nju. Treba glasno i jasno reći ime i prezime zlostavljača, ali nisu sve žene spremne na taj korak, jer bi to za njih možda značilo kraj karijere, strah od toga da bi ponovo moglo da im se desi tako nešto - kazala je Jeftić.

Dragana Mićalović poručuje da napasnika odmah treba zatvoriti.

- Dosad sam o ovakvim stvarima čitala u novinama. Nikada nisam čula od neke svoje koleginice da priča o tome. Policija treba da reaguje u ovakvim situacijama, a mediji i javnost treba da budu uz žrtvu. Nisam, nažalost, vidjela snimak u kom Danijela priča o svemu tome, ali mi je jako žao što je imala takvo iskustvo. Ima svu moju podršku - pridružila se podršci i Dragana Mićalović.

Podsjećamo, glumica Danijela Štajnfeld otkrila je u svom dokumentarcu "Zaceli me" da ju je silovao moćnik iz srbijanske filmske industrije, zbog čega je i napustila Srbiju i trenutno živi u Njujorku (New York).

Danijela je film predstavila u Sarajevu.

- Poslje silovanja, povjeravala sam se jedino svom laptopu. Snimala sam male videozapise, koji su na kraju završili u dokumentarcu. Oni su danas jedan dragocijeni testament, jer pokazuju kako se žrtva ponaša nakon zlostavljanja - otkrila je glumica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.