SLAVNI REDITELJ

Roman Polanski izgubio sudsku tužbu protiv Američke filmske akademije

Akademija je izbacila Polanskog (87), dobitnika Oskara, u maju 2018. zbog optužbe za seksualno zlostavljanje koja datira još iz 1977. godine

Roman Polanski. Agencije

L. K. P. / Avaz.ba

26.8.2020

Filmski reditelj Roman Polanski, kojeg je američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti izbacila iz članstva zbog optužbi za nezakonite spolne odnose s 13-godišnjakinjom, izgubio je u utorak sudsku tužbu protiv te institucije, izvijestili su mediji u Los Anđelesu.

Akademija je izbacila Polanskog (87), dobitnikaOskara, u maju 2018. zbog optužbe za seksualno zlostavljanje koja datira još iz 1977.


Polanski je osvojio Oskara 2003. za film "Pijanist". Agencije

Redatelj filmova "Chinatown" i "Rosemaryna beba" tvrdio je u tužbi da Akademija, najpoznatija po tome što dodjeljuje Oskare, nije poštovala propise kada ga je izbacila iz članstva bez upozorenja i objašnjenja u skladu s novim pravilima ponašanja koje je donijela nakon stotina optužbi o seksualnom zlostavljanju u industriji zabave.

Sutkinja suda u Los Anđelesu Meri H. (Mary) Strobel napisala je u odluci u utorak da je Polanski "dobio priliku da iznese Akademiji dokaze koje smatra relevantnim".

Polanski je pobjegao iz SAD-a 1978. nakon što je optužen za silovanje 13-godišnje djevojčice i nikada se nije vratio.

Još nekoliko žena optužilo ga je zadnjih godina za seksulno zlostavljanje, a on je odbacio sve optužbe.

Američko pravosuđe i dalje ga goni zbog optužnice za silovanje maloljetnice iz 1977.Uprkos tome, francusko-poljski reditelj Polanski osvojio je Oskara 2003. za film "Pijanist".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.