KULTURA

26. SVEM: Na otvaranju Betovenova Simfonija broj 8

Manifestacija traje do 12. septembra

Plakat 26. SVEM-a. Promo

L. S. R. /Avaz.ba

28.8.2020

U novo desetljeće 26. festival Sarajevske večeri muzike (SVEM)ukoračit će digitalnim izdanjem. Svi festivalski sadržaji, koncerti vrhunskih umjetnika, bit će  dostupni online.

 Pod novim okolnostima Festival se pridružuje i globalnom obilježavanju 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena (Ludwig van Beethoven) koncertom u utorak, 8. septembra u 20 sati, na kojem će u prvom dijelu u dvorani Narodnog pozorišta Sarajevo, Sarajevska filharmonija pod dirigentskom palicom Samre Gulamović izvesti Betovenovu Simfoniju br. 8.  

U drugom dijelu virtualnog koncerta nastupiti će violinistica Alena Baeva iz Varšave, uz ukrajinskog pijanistu Vadyma Kholodenka, koji će izvesti Betovenovu Sonatu za violinu i klavir br. 3 u Es-duru. Digitalno festivalsko izdanje nastavit će se u četvrtak, 10. septembra u 20 sati koncertom bosanskohercegovačkog gitariste Sanela Redžića iz Crkve sv. Nikolaja i Jakoba u Erfurtu (Njemačka), koji će izvesti djela Baha (Bach), de Fale (Falle)...



Plakat 26. SVEM-a. Promo

 Završnica virtualnog izdanja Festivala rezervisana je za subotu, 12. septembar, u 19 sati, kada će na Trgu Susan Sontag-Pozorišni trg nastupiti solisti Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu Aida Čorbadžić, sopran, Amila Ravkić, mezzosopran, Amir Saračević, tenor, te Ivan Šarić, bas, uz Hor Opere Narodnog pozorišta i Sarajevsku filharmoniju, te pod dirigentskom palicom maestra Ive Lipanovića i u režiji Dine Mustafića izvesti čuveni Requiem Volfganga Amadeus Mocarta (Wolfgang Mozart) iz pijeteta prema žrtvama koronavirusa kod nas i u svijetu.

  Cijena ulaznice za koncerte 8. i 10. septembra iznosi 6 KM, dok virtualnu ulaznicu za koncert 12. 9. godine možete kupiti po cijeni od 10 KM.   

Ulaznice za online izdanje 26. festivala Sarajevskih večeri muzike možete kupiti na prodajnim portalima kupikartu.ba i eKupon.ba .

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.