RIJEČ GLUMCA

Izudin Bajrović za "Avaz" povodom svjetske premijere "Quo Vadis, Aida": Najvažnija uloga u mojoj karijeri

Kao glumac sam presretan što sam dio takvog projekta, kao čovjek sam prezadovoljan

Izudin Bajrović i Boris Ler u scena iz filma "Quo Vadis, Aida". Deblokada

Piše: L. M. / Avaz.ba

3.9.2020

Glumac Izudin Bajrović povodom svjetske premijere filma o Srebrenici Jasmile Žbanić "Quo Vadis, Aida" (Kuda ideš, Aida), u kojem je igrao jednu od glavnih uloga, za "Avaz" je kazao kako je ovo za njega poseban trenutak i kako je izuzetno počastvovan što je učestvovao u ovom projektu.

- Ovo je jedan od najvažnijih projekata u kojem sam učestvovao u čitavoj svojoj glumačkoj karijeri. Prije svega Jasmila Žbanić, kao rediteljica i Damir Ibrahimović, kao producent, su zaslužni što je ovaj film po svojoj tematici, ali i po kvaliteti zauzeo posebno mjesto u bh. filmskom stvaralaštvu - kazao je Bajrović.

Također, Izudin nam je otkrio da je film "Kuda ideš, Aida" prvenstveno bio ideja koju su mnogi smatrali neostvarivom.

- Kada mi je Jasmila prije pet godina prvi put rekla da računa na mene za ulogu u jednom filmu za koji uopće ne zna da li će se desiti tada nisam mogao ni pomisliti da ću u ovom trenutku očekivati svjetsku premijeru filma i to na Venecijanskom filmskom festivalu. 


Scena iz Filma "Quo Vadis, Aida". Deblokada

Uloga u filmu čija tematika je genocid u Srebrenici, kako kaže Bajrović, svakom glumcu je posebna i ostavlja neizbrisiv trag u njegovoj karijeri.

- Kao glumac sam presretan što sam dio takvog projekta, kao čovjek sam prezadovoljan da smo svi dobili jedan takav film. Tako da, sa sigurnošću sada mogu reći da su moja očekivanja već sada ispunjena. Sve što sam želio vezano za taj film sam već dobio. Igrao sam u njemu i imao sam priliku da ga pogledam i vidio sam o kakvom se vrijednom umjetničkom djelu radi - rekao je glumac.

Kako je kazao Bajrović, velika je čast što je film uvršten u konkurenciju na Venecijanskom filmskom festivalu.

- Nagrade u ovom trenutku su mi potpuno nebitne stvari. Najviše me raduje činjenica da je film uvršten u 18 svjetskih filmova i to je za mene dovoljna nagrada, koja se vrlo teško dobija. Selekcija je rigorozna, jer taj festival ima reputaciju koju mora očuvati. A ako se neka nagrada i desi, čini mi se da je to nešto što se ponajviše tiče javnosti, ne toliko nas koji smo dio svega toga.

- Žao mi je što nisam danas u Veneciji zbog poznate situacije vezane za koronavirus. Bio bih vrlo sretan da sam mogao biti prisutan, ali eto, nama iz BiH je sada teško putovati - kazao je Izudin Bajrović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.