SVE ZA LJEPOTU

Kako se poznata voditeljica riješila šlaufa oko trbuha

Već dva mjeseca u režimu sam 16/8 - 8 sati jedem (bilo šta), a 16 sati pijem samo vodu, čaj, kafu..., kaže Mirna Maras Batinić

Mirna Maras Batinić. Instagram

Avaz.ba

9.9.2020

U posljednje vrijeme se sve češće spominje dijeta "intermitting fasting" ili "povremeni post", a o njoj su progovorili i najbolji teniser svijeta Novak Đoković, Tonči Huljić, Bijonse (Beyonce) te  Dženifer Aniston (Jennifer). Ovoj dijeti HRT-ova voditeljica Binga Mirna Maras Batinić.

- Htjela sam se uvjeriti da mi režim autofagije odgovara i sad kad to znam, dijelim s vama. Već dva mjeseca u režimu sam 16/8 - 8h jedem (bilo šta), a 16 sati pijem samo vodu, čaj, kafu... dva dana u sedmici napravim pauzu. Ne radim to zbog viška kilograma već zato jer se puno bolje osjećam. Rezultat: osjećam se bolje, imam više energije (što je za osobu bez štitnjače vrlo važno), izgubila sam šlaufić oko trbuha, ne osjećam se napuhano i iako sam se toga najviše bojala, uopće nije teško izdržati tih 16 sati. Istražite malo temu, zdravo je i važno za cijeli organizam - opisala je svoje iskustvo na Instagramu Mirna Maras Batinić.


Mirna Maras Batinić. Instagram

Odmah su krenuli komentari pratitelja s primjedbama kako Mirni uopće ne treba dijeta, ali i sa svojim iskustvima i pitanjima. Jednoj od njih voditeljica je pojasnila:

- Svako sebi napravi kada mu odgovara, moj je ritam 10 do 18 sati. I dva dana u sedmici nisam na tome.

Autofagija se prvi put spominje šezdesetih godina prošlog stoljeća, a zanimanje svjetske javnosti je počelo 2016. godine, kad je Yoshinori Ohsumi, japanski biolog i stručnjak za staničnu biologiju dobio Nobelovu nagradu za medicinu zbog otkrića mehanizama autofagije u ljudskom tijelu. Prakticiraju je brojne domaće i svjetski poznate zvijezde poput manekenke Mirande Ker (Kerr), Bijonse (Beyonce), Riz Viterspun (Reese Witherspoon) i Dženifer Aniston.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.