NOVA PRAVILA

Film neće konkurirati za Oskara bez rodne i rasne raznolikosti

Pravila će na snagu stupiti 2024. godine

Avaz.ba

Sa jedne od dodjele Oskara

Foto: Agencije


Američka filmska akademija objavila je kako se uvode neka nova pravila. Vrijedit će za filmove koji će se kandidirati za Oskarau kategoriji najboljeg filma, a radi se konkretno o četiri propisana kriterija raznolikosti, od kojih će svaki film morati zadovoljiti barem dva kako bi se mogao takmičiti za nagradu Oskar u središnjoj kategoriji. Pravila će na snagu stupiti 2024. godine.  

Prvo pravilo naglašava kako bi barem jedna od glavnih uloga ili nekoliko važnijih sporednih uloga morala pripasti manjinskoj rasnoj ili etničkoj grupi, da 30% glumaca u manje bitnim ulogama u filmu moraju biti žene, pripadnici manjinske rasne/etničke grupe ili članovi LGBT zajednice te da se priča filma mora odnositi na tu temu.

  • S jedne od ranijih dodjela Oskara

    S jedne od ranijih dodjela Oskara

    Foto: Agencije


Nadalje, jedna od vodećih osoba na setu snimanja mora biti žena, član manjinske rasne/etničke grupe, član LGBT zajednice ili osoba s tjelesnim oštećenjem. Na tehničkim poslovima također je propisana veća raznolikost po spomenutoj šabloni, a 30% ekipe moraju biti žene, članovi manjinske rasne/etničke grupe, članovi LGBT zajednice ili osobe s tjelesnim oštećenjem. Dovoljno je ispuniti jednu od ovih kategorija da bi se ostvarilo drugo pravilo.

Treće pravilo odnosi se na filmske kompanije, studije i distributere filma. Na njihovim radnim mjestima također moraju u određenom postotku biti zaposlene žene, članovi manjinske rasne/etničke grupe, članove LGBT zajednice ili osobe s tjelesnim oštećenjem, dok četvrti kriterij predviđa istu šprancu zaposlenja u poslovima marketinga, distribucije i odnosa s javnošću filma koji se kandidirao za Oskara. 
NA VRH

Podijeli članak na