34 GODINE OD NESREĆE

Majka Dražena Ričla za "Avaz": Bože, ne mogu vjerovati da živim 34 godine bez mog sina

Sjetim se i Aljoše Buhe...Dražen i on bili su dobri prijatelji, kaže nam Elvira Deak koja živi s velikim bolom

Elvira Deak na sinovom grobu u Sarajevu. Avaz

Piše: L. Sarajlić-Ramović/Avaz.ba

18.9.2020

Danas se navrašavaju 34 godine od tragedije u kojoj su stradali članovi "Crvene jabuke" Dražen Ričli Aljoša Buha.   Najpopularnija jugoslavenska grupa u tom trenutku krenula je na svoju prvu turnjeu. Trebala je početi u Mostrau, ali ih je na putu iz Sarajeva zadesila tragedija. 

Na rukometnom stadionu Kantarevac 18. septembra okupilo se oko 1500 mladih koji su s nestrpljenjem očekivali početak koncerta. Kada su tehničari u 20.25 sati počeli štimati razglas , oduševljenje publike je počelo dodatno rasti....

I onda, organizator obavještava okupljene da se koncert otkazuje zbog teške saobraćajne nesreće koju su doživjeli članovi "Crvene jabuke." Na stadionu šok, nevjerica, muk... Ljudi su u nevjerici počeli plakati. 

U prvom fići, koji je vozio Zlatan Arslanagić, bili su još Dražen Ričl i basist Aljoša Buha. Iza njih u golfu su se vozili klavijaturist Dražen Žerić i bubnjar Darko Jelčić.  

U jednom oštrom zavoju iza Jablanice, fićo se zanio na lijevu stranu ceste i frontalno sudario s kamionom. Vozilo je bilo smrskano. Kad su drugi članovi prošli malo kasnije nisu niti posumnjali da su stradali njihovi prijatelji. 

Buha je na mjestu poginuo, a Arsanagić i Ričl su bili teško povrijeđeni.   Već drugi dan Arsanagiću je bilo bolje. Nažalost, Dražen Ričl se nije probudio iz kome u kojoj je bio dvije sedmice. Umro je 1. oktobra.  

 Draženova majka Elvira Deak živi sama u Sarajevu. Čuva uspomenu na svog jedinca. I tuguje. Samo majčino srce zna kako to boli.

- Bože, ne mogu vjerovati da sam mogla živjeti toliko bez mog sina. Pune 34 godine...




Dražen Ričl. Arhiva

Posebno joj je teško kad osvanu tužne godišnjice.

- Šta da vam kažem, islačem se... Pogotvu kad sam sama, još mi je teže i tužnije. Sjetim se i Aljoše...Jednom je bila neka emisija pa je neko rekao da je nepravda što se svi sjećaju Dražena, a niko Aljoše. On je bio divan momak i član grupe, Dražen ga je puno volio. Oni su zajdno učili, družili se - govori nam Elvira. 


Teško nalazi riječi za bol koju nosi više od tri decenije. Suze guše riječi u grlu.

- Ne daj Bože nikome doživjeti što sam ja. Razumijem svaku majku koja nosi taj bol na duši i na srcu - govori nam Draženova majka.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.