70. ROĐENDAN

Direktorica Balet Festa Edina Papo za "Avaz": Mi i od mrvica stvaramo čuda

Publika će moći uživati u online predstavama

Edina Papo. Arhiv

Piše: L. Medinić / Avaz.ba

18.9.2020

Balet Fest Sarajevo (BFS) jučer je zvanično otvoren izložbom "Veliki format" u Sarajevu. Edina Papo, direktorica Balet Festa, govorila je za “Avaz” o izvanrednom i bogatom programu Balet Festa, na kojem će publika do 26. septembra pored plesa, moći uživati u izložbama, stručnim razgovorima te muzičko-scenskom performansu. Balet Fest Sarajevo će ove godine predstave emitovati na online platformi zbog trenutne situacije sa koronavirusom.

- Koronavirus je uslovio sve nas da radimo na ovaj način. Balet Fest Sarajevo ove godine se morao odlučiti na online format festivala. Sve produkcije iz Slovačke, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Srbije koje su trebale doći su zaista imale veliku želju, ali su nažalost spriječene zbog poznatih okolnosti – kazala je Papo.

Bez obzira na reducirani oblik održavanja festivala, repertoar je izazvao veliku zainteresovanost publike.

- Sladokusci baleta sigurno ne bi trebali propustiti online predstave koje se mogu potpuno besplatno gledati na oficijelnoj web stranici Balet festa Sarajevo. Čak i u ovakvim okolnostima, kada se predstave gledaju online, imamo veliko interesovanje publike, a kamo li kada se čarolija gleda uživo na sceni. Dakle, publika želi, voli i poštuje umjetnost – kazala je direktorica Balet Festa.

Ovogodišnji festival ima poseban značaj za sve učesnike, organizatore, ali i ljude iz baletnog života Bosne i Hercegovine.

- Sinoć je otvorena izložba „Veliki format“ povodom jubilarne 70. godišnjice baleta u BiH. Prisjetili smo se nekih kolega, koji više nisu sa nama, radovali smo se sa kolegama koji su tu, i zaista je bilo dirljivo, nekima je čak i suza potekla, jer 70 godina zasigurno nije malo – iskrena je Papo.


Balet fest Sarajevo 2020. - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Kako je kazala, kultura, a posebno baletna umjetnost u BiH, se nalazi na margini interesovanja ljudi koji o tome moraju i trebaju odlučivati.

- Ja dijelim historiju umjetnosti baleta u BiH na dva perioda, do rata 90.-ih i poslje rata. Balet je jedan vrlo krhak i osjetljiv organizam. Mi smo tokom agresije na BiH bili potpuno devastirani. Ali, danas kada pogledamo na koji način se prihvata baletna umjetnost, ja mogu reći da publika želi balet. Međutim, druga je stvar kada pogledamo koliko je BiH osiromašena nakon rata, pa samim tim je i naš ansambl osiromašen.

Trenutna situacija u umjetnosti ne odaje sigurnost ljudima, ali, kako kaže Papo, moramo vjerovati i očekivati bolje sutra.

- Što se tiče našeg budžeta, mogu reći da sam ponosna na to sa kojim mrvicama mi stvaramo čuda. Ali, ja sam vječiti optimista i mislim da će sve ovo jednom proći i da ćemo krenuti ka boljoj budućnosti – iskreno je zaljučila Edina Papo.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.