ZVJEZDANE TAJNE

Zašto je Bred Pit od scijentologije pobjegao glavom bez obzira

O tom vremenu progovorio je Pitov bivši crkveni nadzornik Majkl Malen u knjizi "Brainwashed"

Bred Pit. Agencije

Avaz.ba

21.9.2020

Prije nego što je postao megazvijezda Bred Pit (Brad Pitt) tri je godine koketirao sa scijentologijom, a s tom kontroverznom vjerom upoznala ga je početkom 1990-ih njegova tadašnja djevojka, glumica Džulijet Lusi (Juliette Lewis). Njegova veza s crkvom prekinuta je naprasno, u isto vrijeme kad je prekinuo s Luis.

Pitovoj vezi sa scijentologijom presudio je "proces pročišćavanja" koji je prolazio u Portland Celebrity Centeru. O tom vremenu progovorio je Pitov bivši crkveni nadzornik, Majkl Malen (Michael Mallen), koji je u crkvi proveo 40 godina da bi je konačno 2014. napustio i potom napisao knjigu "Brainwashed" (Isprani mozak) o svom vremenu provedenom u njoj. 

 - Bio sam školovan za nadzornika kursa pa sam poslan na trening u Celebrity Center Portland. Dok sam bio tamo, upoznao sam kćerku tinejdžericu izvršnog direktora scijentološke crkve sa sjedištem u Portlandu. Jedna od stvari koje mi je rekla bila je da je Bred Pit, koji je u to vrijeme izlazio sa scijentologinjom Džilijetom Luis, provodio pročišćavanje u Celebrity Center Portlandu - kaže Malen koji je kasnije i sam imao susret s Pitom.


Bred Pit. Agencije

Prema scijentološkim zapisima, Pit je završio neke terapije u julu 1991. i specijalni kurs za "ljudsku procjenu" u maju 1993. godine. No, sam proces inicijacije obuhvaćao je i neobične seanse na kojima bi nadzornici urlali i vrijeđali potencijalne članove. Malen tvrdi da je na njima nemilosrdno urlao na Pita koji se toliko naljutio da je otišao i nikad se više nije vratio u okrilje crkve. Crkva ga je ponovno pokušala regrutirati nakon što ju je 1993. napustio, ali on je odbio sve njihove pokušaje.

- Izgleda da je zaključio da mu je bilo dosta. Pokušali su ga vratiti, ali on nikada nije nastavio sa scijentologijom- rekao je Mallen.  

Pit je 1993. rekao zauvijek zbogom scijentologiji, ali i glumici Džilijet Luis koja je još članica te kontroverzne crkve, baš poput njezinih slavnih kolega Džona Travolte (John) i Toma Kruza (Cruisea). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.