PRED PREMIJERU

Aleš Kurt za "Avaz": Realnost je postala fikcija, a fikcija realnost

Predstava „Ništa nas ne smije iznenaditi“ se bavi svima nama, svim ljudima

Aleš Kurt. Arhiv

Piše: L. Medinić / Avaz.ba

21.9.2020

"Ništa nas ne smije iznenaditi" je predstava prema tekstu i režiji Aleša Kurta koja će svoje premijerno izvođenje doživjeti 7. oktobra na MESS festivalu. Predstava govori o našem unutarnjem strahu, panici, anksioznosti, socijalnoj distanci, trijaži, algoritmima koji upravljaju našim potencijalnim ponašanjem.

 Za "Avaz" Aleš Kurt kazao je da je ovo pravo vrijeme da se ovakva predstava desi.

- Prvo mislim da je dobro da izađe nova predstava prvenstveno zbog teatra, ali i zbog publike. U predstavi se radi o obuci Civilne zaštite, shodno tome, mi smo uključili priče o raznim katastrofama, počevši od rata, nuklearnih katastrofa, bojnih otrova... - otkriva Kurt.



"Ništa nas ne smije iznenaditi". Facebook

Tekst predstave je pisan prije pojave pandemije koronavirusa, ali on savršeno obrađuje okolnosti u kojima se danas nalazimo.

- Današnje vrijeme je savršen primjer da je realnost postala fikcija, a fikcija realnost. Ja sam ovu predstavu pisao prije pojave pandemije koronavirusa, pa sam čak neke stvari i morao izbacivati da ne ispadne da sam „maznuo“ priču od realnosti - šaljivo je rekao Aleš Kurt.

Kako je kazao Kurt, publici je izuzetno potrebna ovakva priča.

- Predstava „Ništa nas ne smije iznenaditi“ se bavi svima nama, svim ljudima. Posebno bih naglasio da tokom igranja ima dosta i duhovitih momenata, tako da mislim da će se publici svidjeti to što će se poslati sa scene. Ovo je neka vrsta tablete za smirenje panike i stresa - zaključio je Kurt.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.