MONKEY IN MY HEAD

Sarajevski alternativni bend "Činčila" objavio spot za prvu pjesmu na engleskom

Pjesma opisuje direktan odnos individue sa alter egom, "majmunom" koji je često destruktivan i "divlji", kažu iz grupe

N. Aj. / Avaz.ba

Sarajevski alternativni bend "Činčila" objavio je novi spot za pjesmu "Monkey In My Head".

Ovo je njihov prvi singl objavljen na stranom jeziku. Frontmen benda Vanja Solaković rekao je da se radi o eksperimentu, jer ga je zanimalo kako "Činčila" zvuči na engleskom jeziku. 

Pjesma "Monkey In My Head" se nalazi na njihovom posljednjem albumu "Bez oblika", koji je objavila beogradska izdavačka kuća "Lampshade Media".

- Pjesma opisuje direktan odnos individue sa alter egom, "majmunom" koji je često destruktivan i "divlji" - kažu iz "Činčile". 

Frontmen benda Vanja ističe da je jako važno biti svjestan sebe i svog alter ega.

- Zbog toga sam pokušao na najbolji način opisati svoj odnos sa njim, koji je često dramatičan i destruktivan. Smatram da je svijest o sebi jedna od ključnih stvari u čovjekovoj potrazi za duhovnom slobodom i harmonijom - kaže Solaković.

  • Frontmen Vanja Solaković

    Frontmen Vanja Solaković

    Foto: Promo


Video spot "Monkey In My Head" je spoj umjetničkog performansa Solakovića, grafičkih radova akademskog umjetnika Denisa Haračića, te umjetnosti svjetla i fotografije Romana Kuduzovića. U videu se prikazuje inidividualac u konfliktu sa svojim unutrašnjim "demonima", koji su prikazani kroz manično ponašanje i nagle promjene raspoloženja tokom performansa. Denis Haračić je istakao kako je proces vizualne naracije muzičkog sadržaja izrazito izazovno tlo za umjetnika, te da je zbog toga i ovoj kolaboraciji pokušao pristupiti u potpunosti sa aspekta umjetničkog djela.

Sa obzirom na to da je i sam veliki ljubitelj alternativne muzike, nekoliko puta je radio na vizualnim sadržajima za autore.

Bend je i na prethodnim spotovima sarađivao sa režiserom Romanom Kuduzovićem, koji je i ovaj put sa kadriranjem i režijom odlično ujedinio grafike sa performansom. Zvuk je snimao Kemal Sulejmanović, a mix i mastering pjesme je radio Haris Saračević.

NA VRH

Podijeli članak na