MUZIČKE LEGENDE

Da je živ Davorin Popović slavio bi danas 74. rođendan: Slušaj, da ti pjevač nešto kaže

Iza njega su ostali supruga Sanja i sin Dario

Davorin Popović. Arhiva

Piše: L. S. R. /Avaz.ba

23.9.2020

Davorin Popović, pjevač legendarnih "Indexa" ostao je zlatnim slovima upisan u historiju muzičke scene ovih prostora. da je živ danas bi slavio 74. rođendan. Rodop u Sarajevu u porodici oca Stjepana, službenika, i Tereze, stomatologa. 

U užem krugu porodice i prijatelja uvijek je bio Davor. Od milja su ga zvali i Dačo. Nadimak Pimpek dobio je još u djetinjstvu zbog jedne male izrasline kraj lijevog uha, i naravno, kao posljedicu čuvene bosanske dosjetljivosti i duhovitih asocijacija. Taj mu je nadimak naprosto bio zalijepljen uz ime, pa je čak i jedan njemački on-line magazin, objavljujući vijest o njegovoj smrti, napisao da je Davorin Popović Pimpek puno rodno ime i prezime pjevača "Indexa".

Sam sebe je nazivao Pjevačem, obično počinjući svoje priče "Slušaj, da ti pjevač nešto kaže..."

Studirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, a od rane mladosti se bavio rukometom i košarkom, a u ovom drugom sportu je bio jedan od najtalentiranijih bekova koje je Sarajevo u to doba imalo. Bio je kapiten  Mlade Bosne (kasnije Željezničar) i kao standardni prvotimac odigrao je preko 500 utakmica. Sportom se aktivno prestao baviti 1968. godine.


Dario Popović. Arhiva

Za muziku se zainteresirao u srednjoj školi. Prvi njegov sastav zvao se "Pauci". Karijeru je počeo u "Lutalicama", a Indexima pristupa krajem 1964. godine i zaštitni je znak grupe sve do njenog kraja 2001. godine.

Pjevao je "Žute dunje" za soundtrack filma "Kuduz", a jednom je nastupio i na Eurosongu, 1995. godine, kada je predstavljao Bosnu i Hercegovinu s pjesmom "21. vijek" i zauzeo 19. mjesto.

Prije toga je Davorin za Eurosong konkurirao 1967. s "Indexima", te kao solist 1993., na prvom samostalnom BH izboru za Pjesmu Evrope, kada je pjevao čak tri pjesme – vlastitu, u pjesmi braće Mulahalilović, te u grupi koju su uz njega činili Mahir Paloš, Slobodan Vujović i Željka Katavić. U 80-tim godinama je vrlo često nastupao s "Mostarskim kišama",koje je vodio pjesnik Mišo Marić.

O njegovoj ljudskoj veličini i skromnosti u isto vrijeme priča se i dana danas. Njegova riječ i savjet slušali su se u muzičkim krugovima, ali i uopće,

Oženio se 11. janura 1991. godine i u braku sa Sanjom ima sina Daria, koji je u jednoj ispovijesti za "Avaz" iskreno rekao:

- Milion puta sam želio da je tata uz mene.

Davorin Popović umro je 18. juna 2001. u Sarajevu od raka gušterače 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.