USUSRET FESTIVALU

"Avazov zmaj" za najbolju predstavu na "Mostarskoj liski"

Otvaranje u petak predstavom „Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama“

S današnje pres-konferencije. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić/Avaz.ba

23.9.2020

Predstavom „Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama“, autora Almira Imširevića, čiju režiju potpisuje Admir Glamočak, a koja je rađena u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo, u petak, 25.septembra bit će otvoreno ovogodišnje 17.po redu izdanje Festivala komedije „Mostarska liska“

Ovaj čuveni Festival, koji, tradicionalno, organizira Narodno pozorište Mostar, zbog situacije s koronavirusom nije bilo moguće održati u aprilu, a ovogodišnje izdanje će proteći u znaku bh.pozorišne produkcije, kako je to rečeno na današnjoj pres-konferenciji.

-Na ovogodišnji javni poziv prijavilo se tačno 50 predstava iz BiH i regiona.Zbog poznate situacije, morali smo pomjeriti termin i napraviti novu selekciju, koja se svela na predstave bh.produkcije, zbog svih ograničenja. Ovogodišnja „Liska“ je skraćena, ali mi smo nastojali održati tradiciju i, zapravo, u cijeloj priči je pozitivno to što ćemo imati uvid u presjek prošle pozorišne sezone bh.pozorišta, koje su usko vezane za komediografski žanr. Riječ je o jako kvalitenim predstavama skoro svih profesionalnih pozorišta iz BiH-rekao je Emir Spahić, umjetnički direktor NPM-a i ovogodišnji selektor.

Direktor NPM-a, Almir Mujkanović istaknuo je kako mu je ovo do sada najuzbudljivije izdanje Festivala , a izrazio je uvjerenje da će, kao domaćini, odgovoriti izazovu i da publiku neće razočarati.


Almir Mujkanović. M. Smajkić

- Najveći uspjeh koji će se, zapravo, desiti je pokazatelj naših organizacijskih sposobnosti i kapaciteta. Jer, naš kolektiv jeste mali, ali je i dinamičan i spreman odgovoriti na sve izazove. Nismo htjeli dozvoliti da se prekine tradicija „Liske“ i, zasita, sretan sam što ćemo vratiti svečani duh, tu malu crtu glamura koju može pružiti pozorišni ambijent-kazao je Mujkanović.

U takmičarskom programu bit će ukupno pet ostvarenja, a nakon izvedbe komada „Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama“, naredne večeri na repertoaru je predstava „Istina“ Florijana Zelera, u režiji Željka Stjepanovića. Predstavu igra ansambl Gradskog pozorišta jazavac iz Banja Luke. 

U nedjelju, 27. septembra, bit će izvedena predstava „Identitluk“ nastala prema motivima djela Amina Maaloufa, u režiji Tanje Miletić- Oručević, a koja je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Mostar, Hrvatskog narodnog kazališta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti iz Mostara.


Emir Spahić. M. Smajkić

Ponedjeljak, 28. septembra, rezerviran je za nastup Narodnog pozorišta Tuzla i predstavu „Putovanje“ Vahida Klopića, u režiji Midhata Kušljugića.

Posljednjeg dana takmičarskog dijela festivala bit će izvedena predstava „Sjećaš li se Doli Bel“ Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića, nastaloj u produkciji Kamernog teatra 55.

Festival će biti zatvoren 30. septembra, ceremonijom dodjele nagrada, te izvedbom predstave u čast nagrađenih. Riječ je o predstavi „Čorba od kanarinca“ autora Miloša Radovića, u režiji Riada Ljutovića, nastala u produkciji JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo. 

Pored takmičarskog, Festival će i ove godine imati značajan dio pratećih sadržaja, a ovogodišnja „Liska“ je posvećena prerano preminulom članu ansambla NPM-a, Mirsadu Eleziju.

U stručnom žiriju ovogodišnje „Liske“ su Dragan Jovićič, glumac, kao predsjednik žirija, Ivan Leo Lemo, režiser i Salko Šezo, akademski slikar. U žiriju medija su novinarka "Dnevnog avaza" Meliha Smajkić te Cvita Kusić i Rosanda Zovko, a žiri publike čine Nada Dalipagić, Seada Kuštrić i Šejla Mašić. 

I ove godine tradicionalno "Dnevni avaz", najtiražnji list u BiH, najboljoj predstavi dodjeljuje nagradu "Avazov zmaj".


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.