STAVOVI

Hasan Nuhanović osvrnuo se na pojedine scene filma Jasmile Žbanić o Srebrenici

Nuhanović je u tom periodu radio kao prevodilac u UN-ovoj bazi u Srebrenici

Hasan Nuhanović. Arhiva

Avaz.ba

23.9.2020

Hasan Nuhanović, autor knjige „Pod zastavom UN - međunarodna zajednica i zločin u Srebrenici“,  prema kojoj je nastao scenarij za film "Quo vadis, Aida" (Kuda ideš, Aida), rediteljice  Jasmile Žbanić, na svom Facebook  profilu osvrnuo se pojedine scene u filmu koji opisuje genocid u Srebrenici te dešavanja u UN-ovoj bazi u Potočarima.

Nuhanović je u tom periodu radio kao prevodilac u UN-ovoj bazi u Srebrenici, a s rediteljicom  se razišao još prilikom rada na scenariju.

- Imao bih više puno ozbiljnijih zamjerki u vezi drugih scena, ali hajde da uporedimo ove dvije. Ne miješam se u umjetničku kreaciju, ali želim naglasiti da su pripadnici srpskih snaga u interakciji sa holandskim UNPROFOR-om tih dana glumili gospodu koja poštuje Ženevsku konvenciju (primarni snimak od 6:15 min). Ne viču, ne ponašaju se bahato, dok su izvan njihovog vidokruga ubijali ljude stotinak metara od baze UN-a (u nekim momentima i na njihove oči, što mislim da se ne nalazi u filmu, a trebalo se naći) - smatra Nuhanović. 


Tu scenu Nuhanović poredi sa onom u kojoj Hadžihafizbegović sa grupom vojnika dolazi u bazu.

-Uporedite ove dvije scene isključivo radi toga da biste mogli vidjeti razliku između dokumentarnog snimka i onoga što je scena u kojoj ovog četnika glumi Emir Hadžihafizbegović. Nije poenta filma trebala biti u bahatosti srpskih snaga prema UNPROFOR-u već u jednoj promišljenoj radnji srpske strane da svijetu prikaže jedno civilizirano lice, dok Bošnjake ubija, strijelja, kolje, istovremeno dok se UNPROFOR bavi sobom. Hajde tamo, lijevo, itd, sve kulturno, civilizacijski dok žrtva ne stane pred mitraljeze. A onda su, u čemu je učestvovao sadašnji premijer RS-a, krajem 1995. i početkom 199. prekopali masovne grobnice. Bahatost je ovdje, u filmu i inače, pogrešna interpretacija ponašanja srpske strane koja je svoju perfidnu genocidnu namjeru krila od svjetske javnosti, a ta ista svjetska javnost toj srpskoj strani vjerovala na riječ kao što joj vjeruje i danas - napisao je Nuhanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.