OTVORENO

Fadil Redžić za "Avaz": Neću ići na premijeru filma o "Indexima", Ismetu Arnautaliću je mjesto na optuženičkoj klupi

On je na protuzakonit način koristio moju muziku, poručuje Redžić

Fadil Redžić. Facebook

Piše: L. S. R. /Avaz.ba

24.9.2020

Na "Dokumfestu" u Zenici 28. septembra će premijerno biti prikazan cjelovečernji dokumentarni film o legendarnoj bh. grupi "Indexi".  Film je snimljen u  produkciji BHT 1, a autori su Bojan Hadžiabdić i Zoran Kubura.

Ususret premijeri "Avazu" se obratio Fadil Redžić, bas-gitarista i kompozitor nekih od najvećih pjesama "Indexa", pismom pod naslovom: Zašto neću ići na premijeru dokumentarca o "Indexima".

- Ne mogu ići na premijeru filma jer, ne želim biti u istom košu sa Ismetom Arnautalićem, kojem je mjesto na optuženičkoj klupi zato što je na protuzakonit način koristio moju muziku. On se sramotno već godinama kiti tuđim perjem izvlačeći ličnu korist iz onoga što smo uradili Davor, Bodo i ja uz pomoć nekolicine izuzetnih muzičara u koje se on sigurno ne ubraja.


Fadil Redžić i Ismet Arnautalić u vrijeme kada su bili zajedno u "Indexima". Arhiva

Ružnim i nekorektnim postupcima prema kolegama iz grupe sam sebi je uskratio mogućnost da se nakon odsluženja vojnog roka vrati u "Indexe". I kao instrumentalista je bio daleko, daleko ispod nivoa ostalih članova tako da jednoglasnom odlukom nije primljen nazad u grupu. Jednostavna istina je da je "legendarni" Ismet Arnautalić u "Indexima", koje mnogi i danas nakon dugog niza godina vole i poštuju bio niko i ništa - tvrdi Fadil Redžić.

Redžić sa suprugom Jasnom već dugi niz godina živi u Atlanti, a u Sarajevo je na odmor stigao u julu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.