SUDBINE

Pet najvećih tragedija i misterioznih smrti slavnih ličnosti s područja bivše Jugoslavije

Ostali su upamćeni po svom životu, ali i po načinu na koji su preminuli

Toše Proeski. Arhiv

Piše: L. Medinić / Avaz.ba

24.9.2020

Slavne ličnosti se pamte dugo i poslje njihove smrti. Međutim, pojedine slavne ličnosti, upamćene su ne samo po svom životu i radu, već upravo po čudnim, ponekad i šokantnim, okolnostima pod kojima su preminule. U nastavku vam donosimo pet najvećih tragedija i okončanja života zvijezda sa naših prostora. 






Silvana Armenulić

Silvana Armenulić. Arhiv

Jedna od najvećih jugoslovenskih zvijezda, čuvena pjevačica Silvana Armenulić, poginula je u stravičnoj saobraćajnoj nesreći. Silvana Armenulić rođena je kao Zilha Bajraktarević 18. maja 1939. godine u Doboju, a umjetničko ime Silvana uzela je po tada popularnoj glumici Silvani Mangano. 

Čuvena pjevačica poginula je 10. oktobra 1976. godine u saobraćajnoj nesreći na autoputu Beograd-Niš, kod mjesta Kolari, u 37. godini, a zajedno sa njom u smrt su otišli i njena sestra Mirjana (Mirsada) Bajraktarević i Rade Jašarević, šef Narodnog orkestra RT Beograd, koji je vozio automobil. Njena tragična smrt izazvala je veliku pažnju javnosti, naročito zbog brojnih misterioznih okolnosti koje su je pratile.


Sonja Savić

Sonja Savić. Arhiv

Srbijanska glumica Sonja Savić 15. septembra bi proslavila 59. rođendan da se njen život nije tragično ugasio 2008. godine od posljedica predoziranja heroinom. Glumica koju je publika voljela i cijenila pronađena je mrtva u stanu svojih roditelja 23. septembra 2008. godine u 47. godini života. Sonja je za života stekla titulu jedne od najtalentiranijih, ali i najseksepilnijih glumica u Jugoslaviji.

Tokom posljednjih godina života povukla se iz javnosti i zanemarila glumu te se osjećala usamljeno i neshvaćeno. U jednom od intervjua koje je dala pred kraj života priznala je kako bi voljela umrijeti kratkom i veselom smrću s obzirom na to da joj život nema smisao jer nikada nije rodila djecu.


Toše Proeski

Toše Proeski. Arhiv

Na autoputu prema Zagrebu kod Nove Gradiške 2007. godine dogodila se teška saobraćajna nesreća u kojoj je poginuo Toše Proeski. Auto je udario u kamion desnom stranom koja je smrskana. Tu je Toše sjedio na suvozačevom mjestu i spavao. Zaspao je tada zauvijek. Bio je pjevač koga su svi voljeli, a pred njim je bila zavidna karijera. Snimao je duete i sa svjetskim muzičarima, a živio je samo za nastupe i fanove za koje je uvijek imao vremena. 

Na svom posljednjem konecertu koji je imao veče prije nesreće zamolio je publiku da naprave zvjezdano nebo svojim mobilnim telefonima i rekao im da ne dozvole da se ono ugasi. Poslje njegove smrti održavani su koncerti u njegovu čast na kojima je bilo obavezno upravo to, zvjezdano nebo.

Ena Begović

Ena Begović. Arhiv

Slavna glumica, Ena Begović je 2000. godine izgubila život u saobraćajnoj nesreći kod Brača, kada je imala samo 40 godina. Cijela bivša Jugoslavija ju je voljela, bila je seks simbol osamdesetih, a u životu je imala jedan jedini veliki strah - strah od vožnje automobilom i avionom. Kasnije su Enini prijatelji govorili da je ona predosjećala svoju smrt. Tog kobnog 15. avgusta Ena je sa suprugom Josipom Radeljakom, njegovim sinom Leom, svojom majkom Terezom i malenom ćerkicom Lanom krenula u posjetu prijatelju kompozitoru Stipici Kalogjeri. Niko nije slutio da je to bilo njeno zadnje putovanje. Leo Radeljak odlučio je da ocu prepusti vožnju automobila nakon što je zakačio kamen i razbio maglenku. 

Zaustavili su se na uzbrdici i obojica su izašla iz automobila koji je počeo nekontrolisano da klizi unazad, pa su iz automobila pokušale da izađu Ena i Tereza s Lanom. Terenac je završio u provaliji. Tereza (65) zadobila je višestruke povrede, a malena Lana završila je u bolnici. Josip Radeljak i njegov sin Leo nisu bili povrijeđeni. Eni nije bilo spasa. Povrede su bile preteške i ubrzo je preminula.


Bekim Fehmiu

Bekim Fehmiu. Arhiv

Zvijezda jugoslovenskog filma Bekim Fehmiju (74) nađen je mrtav u svom stanu u beogradskom naselju Zvezdara. Bekim Fehmiju je rođen 1. juna 1936. godine u Sarajevu. Poznata je i njegova ljubav sa glumicom Brankom Petrić sa kojom je dobio dva sina - Uliksa i Hedona. Ljubav između ovo dvoje vrsnih umjetnika trajala je sve do smrti doajena jugoslovenske kinematografije koji je sebi oduzeo život 15. juna 2010. oko četiri sata po podne u svom stanu u beogradskom naselju Zvezdara, gdje je živio sa Brankom. Petrić je otkrila da je tog tragičnog dana osjećala da nešto nije u redu.

- Tog 15. juna je, sjećam se, bila nepodnošljiva vrućina. Bekim je, posljednjih desetak dana, iznenada ponovo počeo da puši. Poslje toliko godina... I onda, kada sam ušla u kuću... Vidim, nema ga na terasi, ne šeta, nema ga ni u dnevnom boravku... Ušla sam u njegovu radnu sobu: kompjuter, stolica, sto, njegov krevet – sve prekriveno bijelim čaršafom. "Ma, šta radiš tu?! Vidi što mi je lijepa frizura! ", povikala sam, strgnuvši čaršaf. Ležao je. Mirno, lijepo lice, u ruci pištolj i ta mala rupica na sljepoočnici... Kasnije je došao Hedon. Zajedno sa mrtvozornikom, moj Hedon je svog oca iznio iz kuće - opisala je Bekimova udovica kraj slavnog glumca i svog voljenog supruga.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.