SUDBINE

Pet najvećih tragedija i misterioznih smrti slavnih ličnosti s područja bivše Jugoslavije

Ostali su upamćeni po svom životu, ali i po načinu na koji su preminuli

Piše: L. Medinić / Avaz.ba

Toše Proeski

Foto: Arhiv


Slavne ličnosti se pamte dugo i poslje njihove smrti. Međutim, pojedine slavne ličnosti, upamćene su ne samo po svom životu i radu, već upravo po čudnim, ponekad i šokantnim, okolnostima pod kojima su preminule. U nastavku vam donosimo pet najvećih tragedija i okončanja života zvijezda sa naših prostora. 

Silvana Armenulić

 • Silvana Armenulić

  Silvana Armenulić

  Foto: Arhiv


Jedna od najvećih jugoslovenskih zvijezda, čuvena pjevačica Silvana Armenulić, poginula je u stravičnoj saobraćajnoj nesreći. Silvana Armenulić rođena je kao Zilha Bajraktarević 18. maja 1939. godine u Doboju, a umjetničko ime Silvana uzela je po tada popularnoj glumici Silvani Mangano. 

Čuvena pjevačica poginula je 10. oktobra 1976. godine u saobraćajnoj nesreći na autoputu Beograd-Niš, kod mjesta Kolari, u 37. godini, a zajedno sa njom u smrt su otišli i njena sestra Mirjana (Mirsada) Bajraktarević i Rade Jašarević, šef Narodnog orkestra RT Beograd, koji je vozio automobil. Njena tragična smrt izazvala je veliku pažnju javnosti, naročito zbog brojnih misterioznih okolnosti koje su je pratile.

Sonja Savić

 • Sonja Savić

  Sonja Savić

  Foto: Arhiv


Srbijanska glumica Sonja Savić 15. septembra bi proslavila 59. rođendan da se njen život nije tragično ugasio 2008. godine od posljedica predoziranja heroinom. Glumica koju je publika voljela i cijenila pronađena je mrtva u stanu svojih roditelja 23. septembra 2008. godine u 47. godini života. Sonja je za života stekla titulu jedne od najtalentiranijih, ali i najseksepilnijih glumica u Jugoslaviji.

Tokom posljednjih godina života povukla se iz javnosti i zanemarila glumu te se osjećala usamljeno i neshvaćeno. U jednom od intervjua koje je dala pred kraj života priznala je kako bi voljela umrijeti kratkom i veselom smrću s obzirom na to da joj život nema smisao jer nikada nije rodila djecu.

Toše Proeski

 • Toše Proeski

  Toše Proeski

  Foto: Arhiv


Na autoputu prema Zagrebu kod Nove Gradiške 2007. godine dogodila se teška saobraćajna nesreća u kojoj je poginuo Toše Proeski. Auto je udario u kamion desnom stranom koja je smrskana. Tu je Toše sjedio na suvozačevom mjestu i spavao. Zaspao je tada zauvijek. Bio je pjevač koga su svi voljeli, a pred njim je bila zavidna karijera. Snimao je duete i sa svjetskim muzičarima, a živio je samo za nastupe i fanove za koje je uvijek imao vremena. 

Na svom posljednjem konecertu koji je imao veče prije nesreće zamolio je publiku da naprave zvjezdano nebo svojim mobilnim telefonima i rekao im da ne dozvole da se ono ugasi. Poslje njegove smrti održavani su koncerti u njegovu čast na kojima je bilo obavezno upravo to, zvjezdano nebo.

Ena Begović

 • Ena Begović

  Ena Begović

  Foto: Arhiv


Slavna glumica, Ena Begović je 2000. godine izgubila život u saobraćajnoj nesreći kod Brača, kada je imala samo 40 godina. Cijela bivša Jugoslavija ju je voljela, bila je seks simbol osamdesetih, a u životu je imala jedan jedini veliki strah - strah od vožnje automobilom i avionom. Kasnije su Enini prijatelji govorili da je ona predosjećala svoju smrt. Tog kobnog 15. avgusta Ena je sa suprugom Josipom Radeljakom, njegovim sinom Leom, svojom majkom Terezom i malenom ćerkicom Lanom krenula u posjetu prijatelju kompozitoru Stipici Kalogjeri. Niko nije slutio da je to bilo njeno zadnje putovanje. Leo Radeljak odlučio je da ocu prepusti vožnju automobila nakon što je zakačio kamen i razbio maglenku. 

Zaustavili su se na uzbrdici i obojica su izašla iz automobila koji je počeo nekontrolisano da klizi unazad, pa su iz automobila pokušale da izađu Ena i Tereza s Lanom. Terenac je završio u provaliji. Tereza (65) zadobila je višestruke povrede, a malena Lana završila je u bolnici. Josip Radeljak i njegov sin Leo nisu bili povrijeđeni. Eni nije bilo spasa. Povrede su bile preteške i ubrzo je preminula.

Bekim Fehmiu

 • Bekim Fehmiu

  Bekim Fehmiu

  Foto: Arhiv


Zvijezda jugoslovenskog filma Bekim Fehmiju (74) nađen je mrtav u svom stanu u beogradskom naselju Zvezdara. Bekim Fehmiju je rođen 1. juna 1936. godine u Sarajevu. Poznata je i njegova ljubav sa glumicom Brankom Petrić sa kojom je dobio dva sina - Uliksa i Hedona. Ljubav između ovo dvoje vrsnih umjetnika trajala je sve do smrti doajena jugoslovenske kinematografije koji je sebi oduzeo život 15. juna 2010. oko četiri sata po podne u svom stanu u beogradskom naselju Zvezdara, gdje je živio sa Brankom. Petrić je otkrila da je tog tragičnog dana osjećala da nešto nije u redu.

- Tog 15. juna je, sjećam se, bila nepodnošljiva vrućina. Bekim je, posljednjih desetak dana, iznenada ponovo počeo da puši. Poslje toliko godina... I onda, kada sam ušla u kuću... Vidim, nema ga na terasi, ne šeta, nema ga ni u dnevnom boravku... Ušla sam u njegovu radnu sobu: kompjuter, stolica, sto, njegov krevet – sve prekriveno bijelim čaršafom. "Ma, šta radiš tu?! Vidi što mi je lijepa frizura! ", povikala sam, strgnuvši čaršaf. Ležao je. Mirno, lijepo lice, u ruci pištolj i ta mala rupica na sljepoočnici... Kasnije je došao Hedon. Zajedno sa mrtvozornikom, moj Hedon je svog oca iznio iz kuće - opisala je Bekimova udovica kraj slavnog glumca i svog voljenog supruga.

NA VRH

Komentari