FESTIVAL

Završena "Mostarska liska": Nagrada "Avazov zmaj" za "Sjećaš li se Doli Bel"

Najbolja predstava prema mišljenju stručnog žirija je „Identitluk“

Vedran Fajković i Mirza Muzurović s nagradom "Avazov zmaj". Avaz

Piše: M. Smajkić/Avaz.ba

30.9.2020

Svečanom ceremonijom dodjele nagrada  u Narodnom pozorištu Mostar (NPM) okončano je ovogodišnje, 17. po redu izdanje Festivala komedije „Mostarska liska“.

Nakon odgledanih pet ostvarenja u konkurenciji Festivala, koji je, zbog situacije s koronavirusom, održan u kraćem formatu nego prethodnih godina, ali je, uprkos tome, održao kontinuitet, stručni žiri, u sastavu Dragan Jovičić, predsjednik, i članovi Salko Pezo i Ivan Leo Lemo, donio je odluke o nagradama za najbolju predstavu u cjelini, režiju, glumca i glumicu.

Tako je najbolja predstava u cjelini, prema izboru stručnog žirija, koja je ponijela titulu „Velika liska-gran-pri“ Festivala „Identitluk“, rađena u produkciji Studija za izvedbene umjetnosti Mostar, Hrvatskog narodnog kazališta Mostar i Narodnog pozorišta Mostar, a u režiji Tanje Miletić-Oručević.

Velika liska

Vedran Fajković i Mirza Muzurović s nagradom ‘Avazov zmaj’. Avaz

„Velika liska/plaketa Ahmet Obradović“ dodijeljena je Kokanu Mladenoviću za rediteljsku postavku predstave „Sjećaš li se Doli Bel“, koja je rađena u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Upravo je za ulogu u ovom komadu najboljim glumcem Festivala ocijenjen Emir Hadžihafizbegović. Mlada Ajla Hamzić, članica ansambla NPM-a, proglašena je najboljom glumicom, a „Velika liska“ pripala joj je za ulogu u komadu „Identitluk“.

Stručni žiri je, tradicionalno, dodijelio i specijalna priznanja, i to za scenografiju predstave „Sjećaš li se Doli Bel“, dok je Davor Golubović za ulogu u ovom ostvarenju nagrađen „Velikom liskom“ za nadahnutost i energičnu igru.

U svečanom finalu Festivala, tradicionalno, dodijeljena je i nagrada „Dnevnog avaza“, najtiražnijeg dnevnog lista u BiH i jednog od medijskih partnera „Mostarske liske“. Ove godine nagrada „Avazov zmaj“, koju je uručio direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović, pripala je ostvarenju „Sjećaš li se Doli Bel“.



Izvedena „Čorba“

I žiri medija, u čijem su sastavu bile novinarke „Dnevnog avaza“ Meliha Smajkić, FENA-e Cvita Kusić i Federalne televizije Rosanda Zovko, odlučio je najboljom predstavom ocijeniti „Sjećaš li se Doli Bel“.

Nakon ceremonije, u čast nagrađenih, izvedena je predstava „Čorba od kanarinca“ Miloša Radovića, u režiji Riada Ljutovića, nastala u produkciji Centra kulture i mladih općine Centar Sarajevo. 



Sa dodjele priznanja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Mišljenje publike

„Sjećaš li se Doli Bel“ predstava je koja je, i po izboru publike, ocijenjena najboljom ovogodišnje „Mostarske liske“. 

U žiriju publike bile su Nada Dalipagić, Seada Kuštrić i Šejla Mašić. U okviru Festivala, koji je među teatarskim radnicima širom regiona prepoznat po svom šarmu i posebnoj energiji, bili su upriličeni i brojni prateći sadržaji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.