BH. REDITELJICA

Jasmila Žbanić počinje snimanje filma o Emeriku Blumu i opsadi Sarajeva

Mislim da je to čovjek koji zaslužuje film o sebi, i to je čovjek od kojeg možemo mnogo naučiti, kazala Žbanić

Jasmila Žbanić. BHRT

Fu. M.

6.10.2020

Bosanskohercegovačka rediteljica Jasmila Žbanić počinje snimati dokumentarni film o sarajevskom gradonačelniku i filantropu Emriku Blumu, a namjerava snimiti i seriju o opsadi Sarajeva. Ovo je potvrdila u intrvjuu za BHRT sa Majom Čengić u Stocu.

- Ja sad imam nekoliko stvari kao ideju koju bih radila sa filmskom producentskom kućom Deblokadom, imam i nekih ponuda sa vana i još uvijek razmatram. Definitivno ono što počinjemo je dokumentarni film o Emeriku Blumu. Mislim da je to čovjek koji zaslužuje film o sebi, i to je čovjek od kojeg možemo mnogo naučiti. To je bilo vrijeme kada je Bosna i Hercegovina cvjetla i zanimljivo mi je da danas pričamo o tome - kazala je Žbanić za BHRT.

Žbanić je kazala i da priprema nešto što je zamišljeno kao serija o opsadi Sarajeva.

- To možda će se desiti za deset godina, možda i brže, ali to je ono što bih definitivno voljela da ostavim genraciji moje kćerke. Pokazati kako je bilo živjeti u Sarajevu. To je bio specifičan duh koji ne bih voljela da nestane. Voljela bih ga probati zadržati na filmskom platnu ili kroz TV seriju - navela je bh. rediteljica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.