ISPOVIJEST

Anila Gajević za "Avaz": Bila sam kod pet neurohirurga i svi su rekli isto

Za mene je to bio šok, kaže direktorica kasting agencije "Zona"

Anila Gajević. Facebook

Piše: L. Sarajlić-Ramović

7.10.2020

Anila Gajević, direktorica kasting agencije „Zona“, prije nekoliko dana u Zagrebu je operirala vratnu kičmu i prije dva dana se vratila u Sarajevo.

Iza nje su dani puni strepnje i iščekivanja, a u ispovijesti za „Avaz“ govori kako ih je prebrodila i šta se sve dešavalo.


Umjetni disk

- Operirala sam vratnu kičmu, odnosno imala sam diskus herniju na C5-C6 i ugrađen mi je umjetni disk. Bila sam kod pet neurohirurga, u Sarajevu, Mostaru i Zagrebu, i svi su rekli da se moram čim prije operirati, jer bih u perspektivi mogla imati probleme s pokretljivošću ruku i nogu, a u slučaju nekog pada ili trzaja, mogla bih ostati i nepokretna – kaže Gajević.

Sve se izdešavalo u posljednja dva-tri mjeseca, kad je imala jednu povredu na treningu.

- Ali, ispostavilo se da je ona samo posljedica, a ne i uzrok i da je diskus hernija prisutna već duži period kod mene.

Inače sam se posljednjih godina bavila aktivno sportom, trčala sam, išla na crosffit, ali naprosto nisam bila svjesna problema.

Kad mi je rečeno da ću morati na operaciju, što je za mene bio veliki šok, počela sam istraživati o kakvoj je operaciji riječ, kakve rizike nosi i na koji način bi se ona mogla najbolje izvesti uz najbolji postoperativni period – ističe Anila.

Ime doktora Roberta Saftića se, govori nam, odmah nametnulo.


Anila Gajević. Arhiva

Šetnja i posao

- Shvatila sam da je minimalno invazivna metoda koju primjenjuje, kao i njegovo iskustvo od 600 operacija, nešto što me ohrabrilo i ulilo mi povjerenje da se upustim u rizičnu operaciju.

Naravno da bih radije operaciju uradila u Sarajevu, ali meni, naprosto, ovakva operacija nije bila moguća iako sam obavila preglede i razgovore na Klinici za neurohirurgiju u Sarajevu.

Umjetni disk koji mi je Robert Saftić stavio, kako saznajem, ne ugrađuju u Sarajevu, a nisam sigurna ni da bih odmah po izlasku iz bolnice mogla otići u šetnju gradom, kao što sam to uradila u Zagrebu.

Također imam i minimalan rez – ističe Gajević.

Sad joj slijedi postoperativni period od tri sedmice, ali koji nije nešto posebno zahtjevan.

- Neću skakati, ali sam sigurna da ću moći šetati i ići na posao – dodaje Gajević.

Podrška glumaca

- Imala sam veliku podršku glumaca, prvo od Filipa Šovagovića, koji me preporučio da odem na pregled kod doktora Josipa Paladina, a onda i Tarika Filipovića, koji je prijatelj s Robertom Saftićem. Prije i poslije operacije uz mene su bili Slavko Sobin, Filip, Goran Navojec, Maja Jurić, Ana Vilenica, Zijad Gračić, Ivan Ožegović, a Igor Kovač me odvezao na operaciju. Tarik, Ornela Vištica i Elvira Aljukić su me zabavljali dan nakon. I zagrebački i bh. glumci su mi zaista puno pomogli i hvala svima na brizi – poručuje G

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.