PRIČE O LEGENDAMA

Da nije ubijen, Džon Lenon slavio bi danas 80. rođendan: Od Liverpula do vječnosti

Lenonova smrt bila je tragedija kakva nikada nije zabilježena u muzičkom svijetu

Džon Lenon. Agencije

L. S. R.

9.10.2020

Da nije ubijen  8. decembra 1980. godine, Džon Lenon (John) danas bi slavio 80. rođendan. On je ličnost koja je pisala muzičku historiju, zajedno s Polom Makartnijem i "The Beatlesima". Rođen u Liverpulu, a dosegao je vječnost.

Sudbinski susret sa Polom Makartnijem i formiranje „Beatlesa“ udahnuo je život u rokenrol, a onda ga i promijenio za sva vremena. Sve što su oni uradili zajedno ostaje za nezaborav. "Beatlesi" su možda najobožavaniji sastav svih vremena. Lenon je pjesmu "Help!" (Upomoć) napisao u bukvalnom smislu, tako da je svaki put kada je pjevao na bini tražio pomoć. 

Nažalost, odnosi u bendu nisu odražavali uspjeh koji su imali na svjetskoj muzičkoj sceni. 

Nesuglasice među članovima (najviše između Pola i Džona) kao i Lenonova veza sa Joko Ono, sa kojom se oženio 1969. i koju mnogi obožavaoci smatraju i "ubicom Beatlesa"“, dovela je do raspada grupe 1970. godine.


Jojo Ono i Džon Lenon. Agencije

Džon Lenon i Joko Ono upoznali su se 1966. godine na izložbi u Londonu i ubrzo započeli vezu. To je bila ljubav na prvi pogled. Lenon se razveo od supruge Sintije (Cynthija) i ubrzo oženio s ekscentričnom Japankom.

– Jok Ono je najsavršenije biće koje korača ovom planetom, kraj nje sam shvatio ko sam i što sam - govorio je Lenon za svoju sedam godina stariju ljubav. 


Njeni istupi u javnosti bili su drugačiji, pa je tako prije nego što su se vjenčali, joko izjavljivala novinarima kako je Lenon homoseksualac koji se to boji sebi priznati i nastavila je izlaziti sa drugim muškarcima. No, ona postaje centar njegovog života, a o njihovoj snažnoj povezanosti govori i to da se neobični par nije razdvajao. To je neposredno dovelo do raspada popularnih "Beatlesa" koji su Lenonu zamjerali što dopušta da Joko ima tako snažan utjecaj na njega.

U pravom duhu hipi kulture, Lenon je objavio kultne pjesme poput "Give Peace a Chance" i "Imagine", pozivajući na mir i nenasilje. Ipak, tokom solo karijere nije imao ni izbliza toliko uspjeha kao sa „Bestelsima“, ali je kulturološki i dalje bio jedna od najvažnijih ličnosti.  

Nažalost, ni to nije potrajalo, jer ga je 1980. ispred zgrade Dakota u kojoj je živio u Njujorku ubio mentalno poremećeni Mark Čepmen (Chapman). Lenonova smrt bila je tragedija kakva nikada nije zabilježena u muzičkom svijetu.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.