PRIČA O NASLJEDNICIMA

Titova unuka danas slavi 51. rođendan: Kćerka uzela prezime bake Herte Has

Ludo dobrih stvari sam uspjela samoj sebi izrežirati, ali najbolje od svega je da sam rodila dan poslije svog rođendana tako da nas dvije zauvijek feštamo skupa, poručila je Saša

Saša Broz. Arhiva

Piše: L. S. R.

19.10.2020

Teatarska rediteljica Saša Brozdanas slavi 51. rođendan. Rođena je u Zagrebu u porodici Miše Broza, Titovog sina. U rodnom gradu je završila osnovnu i srednju školu, a istovremeno je pohađala Školu za klasični balet i ritmiku. Baletno školovanje nastavila je u Rusiji na prestižnom МАХУ (Moskovsko akademsko koreografsko učilište). 

Po završetku poslijediplomskog studija u Moskvi i ozbiljne povrede stopala, prekida karijeru i vraća se u Hrvatsku gdje upisuje smjer Kazališne režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. 


Saša Broz s djedom. Arhiva

- Ludo dobrih stvari sam uspjela samoj sebi izrežirati, ali najbolje od svega je da sam rodila dan poslije svog rođendana tako da nas dvije zauvijek feštamo skupa - poručila je Šasa koja iz braka s Rankom Zidarićem ima kćerku Saru.

Očevo prezime Zidarić je Sara zamijenila prezimenom svoje pokojne prabake Hete Has (Hertha Haas), jedne od pet žena Titovih žena.

Hert je bila visokoobrazovana, govorila je strane jezike i bila je ljevičarskih nazora. Rodila je Titu sina Aleksandra (Mišu), Sarinog djeda, u proljeće 1941. u Zagrebu, a rastali su se zbog njegove nevjere.


Saša Broz s kćerkom sarom. Facebook

- Mnogi mi kažu da sličim na djeda. Ne vidim nekakvu veću fizičku komplementarnost, osim činjenice da nam je pogled zaista isti, no moje su oči zelene. Sličim i na majku, ali mislim da sam povukla odsvuda pomalo, a toliko je pomiješanih loza. Majčina ima veze sa Slovenijom, baka mi je rođena Mariborčanka, tu su i neki austrijski korijeni. Ispala sam nekakav zanimljiv mješanac - ispričala je saša svojevremeno za "Dnevni avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.